Belföld

Uniós vizsgálat lesz a fűszerpaprika-ügyben

Az Európai Unió egészségügyi és fogyasztóvédelmi hatósága ötnapos élelmiszerbiztonsági vizsgálatot kezd Magyarországon november 15-én a szennyezett fűszerpaprika forgalomba kerülése miatt - közölte az országos tiszti főorvos az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának rendkívüli ülésén kedden

Bujdosó László elmondta: Magyarország kezdeményezni fogja, hogy az unió fűszerpaprika-import estén szigorítson a készítmények ellenőrzésén, azok tételes vizsgálata és gombatoxin-szűrése legyen kötelező.

A jelenlegi szabályok szerint a hatóságok megkerülhetők, mivel csak szúrópróbaszerűen végezhetnek ellenőrzést – mondta, hozzátéve, hogy az államnak nincs lehetősége minden élelmiszer ellenőrzésére. Hangsúlyozta: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat arra is törekszik, hogy szigorítsák az élelmiszerügyi szabálysértések szankcióit; a jelenleg kiszabható, legfeljebb százezer forintos büntetés összege legyen jóval magasabb.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter a kormány intézkedései közül kiemelte, hogy az élelmiszerbiztonsági hivatal felügyelete az agrártárcától átkerül az egészségügyi minisztériumba. Az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó négy intézmény feladatkörét felülvizsgálják és elhatárolják, hogy azok átfedés nélkül, egymást kiegészítve hatékonyabban működjenek. Közölte, ha kell a kormány intézkedik, hogy visszaállítsa ennek a hungarikumnak a presztízsét. Véleménye szerint ez utóbbi nem lesz nehéz feladat, mert ebben az ügyben nem a magyar őrleménnyel volt probléma.

Frajna Imre (Fidesz) szerint azok a cégek, amelyeknek termékeiben a megengedettnél nagyobb mennyiségű aflatoxint találtak, valójában meghamisítják ezt a hungarikumot, hiszen a vonatkozó jogszabály szerint abban nem lehetne importpaprika. Keller László (MSZP) azt hangsúlyozta, hogy nem kizárólag a gyártók felelőssége a kialakult helyzet. Véleménye szerint vizsgálni kell például az importőröket, de emellett meg kell nézni azt is, hogy az egyes hatóságoknak és tárcáknak milyen felelősségük van az ügyben.

Gógl Árpád (Fidesz) emlékeztetett rá, hogy mintegy egy évvel ezelőtt egy parlamenti képviselő már felhívta az agrártárca vezetőjének figyelmét az import fűszerpaprikával lehetséges problémákra. Az ellenzéki politikus javaslatára a bizottság levélben kér választ a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterről arra, hogy a jelzést követően milyen intézkedéseket tettek a minisztériumnál

Ajánlott videó

Olvasói sztorik