Belföld

Félmilliárdos profitnövekedést vár az Uniqa

Idén 1,321 milliárd forint adózás előtti nyereséget vár az Uniqa Biztosító Rt, így a profit várhatóan 32 százalékkal haladja majd meg a tavalyi 812 millió forintot – jelentette be Othmar Michl, az Uniqa Biztosító Rt. vezérigazgatója.

A biztosító társaság díjbevétele idén várhatóan eléri a 30 milliárd forintot. A biztosító jelenleg 210 ezer gépjárműbiztosítási ügyféllel redelkezik, közülük 130 ezer kötelező, míg 80 ezer casco biztosítással rendelkező ügyfél. A társaság 2005-ös kötelező gépjárműfelelősségbiztosítási díjai megállapításánál a 35 év feletti nem budapesti ügyfeleket részesíti előnyben, számukra több Uniqa-s szerződés esetén akár csökkenhetnek is a díjak. A biztosító társaság 2003-ban 16 ezer új kötelezős ügyfelet szerzett, idén mintegy 30 ezer új ügyfélre számít.


Egyre kiélezettebb a verseny a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacon, félő, hogy egyes társaságok a rövid távú célokat helyezik előtérbe, s ha a kockázatarányos díjnál alacsonyabb díjakat szabnak meg, félő, hogy nálunk is hasonló helyzet áll elő, mint 10-15 évvel ezelőtt Nyugat-Európában, amikor a cégek súlyos veszteségeket szenvedtek el az alacsony díjak miatt – jelentette ki Ertl Pál, az Uniqa Biztosító Rt. igazgatósági tagja.


Az Uniqa új kedvezményrendszerével – a több szerződéssel rendelkezők számára nyújtott díjkedvezmény, a kármentesség miatti díjvisszatérítés, illetve a 2004-nél alacsonyabb 2005-ös díj – a biztosítónál átlagos 49 ezer forintos éves díj akár 30 ezer forinttal is csökkenhet. Az Uniqa a napokban piacra dobta első, a társadalombiztosítástól független betegségbiztosítását, a Med Excellencét. A költségfedező és nem összegbiztosítás a tényleges kórházi kezelés és ápolás költségeit fedezi magyar és osztrák kórházakban, de igény szerint más országban is.


Az Uniqa Biztosító és nyugdíjpénztára 2004 első félévének végén összesen 92 milliárd forintot kezelt, ebből a magán és önkéntes pénztár vagyona 44 milliárd forintot tett ki. A nyugdíjpénztári tagok száma a félév végén elérte a 154 ezret. Az egészségpénztár taglétszáma jelenleg 21 ezer, de 2004 végére várhatóan eléri a 30 ezret – mondta Othmar Michl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik