Belföld

Jasszer Arafat kritikus állapotban

Kritikusra fordult szerda éjjel Jasszer Arafat palesztin elnök egészségi állapota, akihez sürgősen nemzetközi orvoscsoportot hívtak.

Különböző palesztin forrásokból származó értesülések szerint Jasszer Arafat, akit két hete ápolnak rámalláhi főhadiszállásán, szerda este Ahmed Korei jelenlegi és Mahmúd Abbász volt palesztin kormányfővel folytatott megbeszélést. Eközben rosszul lett, a főhadiszálláson lévő klinikára vitték, ahol elveszítette eszméletét.

A palesztin elnökhöz azonnal orvosokat hívtak: jordániai, egyiptomi és palesztin szakértők vizsgálják a beteget. Magas rangú palesztin vezetők egybehangzóan úgy nyilatkoztak a sajtónak, hogy Arafat állapota rendkívül súlyos. A palesztin elnök szóvivője viszont azt hangsúlyozta, hogy Arafat állapota stabillá vált, az elnöknek további pihenésre és gyógykezelésre van szüksége.

Palesztin források azt közölték, hogy Rámalláhba rendelték a palesztin felső vezetés valamennyi tagját. A főhadiszállásra várják Arafat feleségét, Szuha Tavilt is, aki Párizsból indult férje betegágyához.

Izraelben hivatalosan bejelentették, hogy a palesztin vezető szabadon távozhat bárhova gyógykezelésre, illetve engedélyezték, hogy a rámalláhi főhadiszálláson orvosok keressék fel Arafatot. Az izraeli hadsereg több mint két és fél éve a rámalláhi főhadiszállást körbe zárva fogságban tartja a palesztin elnököt.

Egy ideiglenes palesztin vezetés létrehozását jelentették be csütörtök hajnalban, de a súlyosan beteg Jasszer Arafat szóvivője azonnal cáfolta a hírt. Magukat megnevezni nem óhajtó palesztin források azt közölték újságírókkal, hogy a Palesztin Hatóság és a Palesztin Felszabadítási Szervezet irányítására ideiglenesen egy háromfős testület jött létre. A “triumvirátus”, amelyben Ahmed Korei jelenlegi és Mahmúd Abbász volt palesztin kormányfő, valamint Szalim Zaanun, a Palesztin Nemzeti Tanács vezetője kapott helyet, Arafat felépüléséig irányítja a palesztin ügyeket.

Nabil Abu Rudeineh, a palesztin elnök szóvivője azonban rögtön cáfolta, hogy a súlyosan beteg Arafat ilyen bizottságot nevezett volna ki. A palesztin törvények értelmében Jasszer Arafat halála esetén tisztét a palesztin törvényhozási tanács elnöke, Rauhi Fattúh venné át, amíg legkésőbb hatvan napon belül meg nem tartják a választásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik