Belföld

Egy forinttal csökken az üzemanyagok ára

Az üzemanyagoknál tovább csökken a jövedékiadó a következő napokban, mivel tovább emelkedtek az ásványolaj-forgalmazó cégek árai, mind a gázolajnál, mind a benzinnél.

A Pénzügyminisztérium szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből kiderül, hogy a gázolajnál az üzemanyag két hétfőre számolt ára 243,94 forint volt literenként, amely alapján szerdán a kormány egy újabb 80 filléres jövedékiadó csökkentésről döntött. E döntés eredményeként várhatóan november 1-től 1 forinttal csökken a gázolaj ára.


A benzinnél is csökken az adómérték. A hétfői 256,15 forint per literes átlagár alapján, a benzin esetében is 80 filléres jövedéki adócsökkentésről döntött a kormány, ami 1 forintos árcsökkentést eredményez, várhatóan november 1- től.


A csökkentés eredményeképpen az ólommentes benzinnél 2,40 forinttal lesz kisebb a jövedéki adó mértéke. Ezzel a változtatással 3 forinttal csökkentette eddig a benzin árát a kormány.

Az Országgyűlés májusban adott felhatalmazást a kormánynak arra, hogy ha az üzemanyagok átlagárai jelentős mértékben emelkednek, a magasabb áru értékesítésből származó áfa-többlet bevételt a jövedéki adó mérséklésére fordítsa és ezzel tompítsa a drágulást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik