Belföld

Tízszázalékos visszesést hozott a balatoni nyár

Az idén 8 hónap alatt 738 ezer vendég üdült a Balaton-parton, ami az előző év hasonló időszakához képest 10-11 százalékos visszaesés - hangzott el a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság (BRIB) ülésén Tapolcán.

A balatoni turisztikai projektirodának az idei szezont értékelő jelentése szerint a vendégéjszakák száma 3 millió 350 ezer volt, ami 12-13 százalékos visszaesés a megelőző évihez képest.


Skandináviából többen jöttek


A teljes vendégforgalmon belül a külföldi turisták száma több mint 18 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig 17 százalékkal esett vissza. Különösen szembetűnő a német vendégek számának csökkenése – mintegy 25-26 százalékos -, ám még mindig ők teszik ki a balatoni vendégforgalom 35-40 százalékát. Az idei szezonban a korábbi évihez képest több vendégéjszakát töltöttek el a Balatonnál a dán, a finn, a norvég, a svéd, az olasz és az orosz vendégek.


Kevesebb vendég a szállodákban és kempingekben


Tóth Béla, a Balaton Tourist Rt. vezérigazgató-helyettese az ülésen elmondta: 13 balatoni kempingjükbe az idei nyáron 10 százalékkal kevesebb vendég érkezett a tavalyinál és 8 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma. Hozzátette: a német és osztrák turisták számának csökkenése 10-20 százalék közé tehető, a belföldi forgalmuk pedig 10 százalékkal mérséklődött. Dániából viszont 5 százalékkal több vendég érkezett, mint 2003-ban. Halmos Gábor, a Sió Tour Rt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy az előző évihez képest vendégeik száma az idén 86 százalékra, a vendégéjszakáké pedig 81 százalékra csökkent. A Sió Tournál a német turistaforgalom visszaesése 17 százalékos volt. Tolvaj Márta, a Zala Tour Kft. ügyvezető igazgatója szerint a vendégforgalmuk 2003-hoz képest az idei szezonban 16-18 százalékkal esett vissza, a bevételeik pedig 19 százalékkal csökkentek. Tusa Péter, a Magyar Szálloda Szövetség balatoni elnöke elmondta: a tópart szezonális hoteljeiben az idén kivétel nélkül csökkent a vendégforgalom – mintegy 10 százalékkal -, a gyógyszállók kihasználtsága viszont 70-80 százalékos volt, ami lényegében megegyezik az előző évi foglaltsággal.


A hajósoknak sem ment


Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Rt. vezérigazgatója az ülésen hangsúlyozta: személyhajóikon az idén 734 ezer utast szállítottak, s ez 14 százalékkal kevesebb a 2003. évinél. A rendezvény- és sétahajóikon 13 százalékos volt a forgalom csökkenése. Hozzátette: a kompokon október 10-ig összesen 852 ezer utast és 281 ezer járművet szállítottak. Az utasok száma 11,7 százalékkal, a járműveké 9,3 százalékkal volt kevesebb az előző évinél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik