Belföld

Elhúzódik Oroszország WTO-felvétele

Az Oroszország tervezett WTO-tagságával kapcsolatos kétoldalú tárgyalások áthúzódhatnak a jövő évre is, de jók a kilátások arra, hogy ezek a megbeszélések jövőre lezárulnak - jelentette ki egy moszkvai befektetői konferencián Alekszander Zsukov miniszterelnök-helyettes.

Zsukov szerint nem az időpont a lényeges, hanem az, hogy Oroszország milyen feltételekkel csatlakozik a Kereskedelmi Világszervezethez. Zsukov idén nyáron még azt mondta, hogy Oroszország 2005-ben teljes jogú tagja lehet a WTO-nak.

Oroszországnak a WTO minden tagjával kétoldalú egyezményeket kell kötnie, hogy felvegyék a WTO-ba. Korábban az orosz kormány azt remélte, hogy az év végéig több tagországgal, köztük az Egyesült Államokkal és Kínával is megállapodhatnak a belépés feltételeiről.

Az Európai Unióval és Kínával már megállapodtak, többekkel – egyebek mellett az Egyesült Államokkal és Indiával – azonban még nem. Az Egyesült Államoknak több kérdést illetően is vannak aggályai, például a mezőgazdaság, vagy a szellemi tulajdonjogok területén. Washingtont az is aggasztja, hogy Oroszország nem engedélyezi a külföldi bankoknak leányvállalatok létrehozatalát, amit German Gref gazdasági miniszter ugyanazon a moszkvai befektetői konferencián megerősített, “teljesen képtelennek” nevezve az ötletet.

A WTO a jövő hónapban teszi közzé jelentését arról, Oroszországnak milyen törvénymódosításokat kell végrehajtania ahhoz, hogy csatlakozhasson a nemzetközi szervezethez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik