Belföld

Kissé javult a német üzleti bizalom

A várakozásokat mintegy fél százalékkal meghaladja a német Ifo gazdaságkutató intézet októberi üzleti bizalmi indexe.

A német Ifo gazdaságkutató intézet októberi üzleti bizalmi indexe októberben 95,3 pont lett, miközben elemzők 94,9 pontra számítottak.


Az Ifo-mutatót általában megelőlegező ZEW-mutató, a mannheimi Európai Gazdaságkutató Intézet (ZEW) németországi konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója (mintegy háromszáz intézményi befektető és közgazdász véleménye alapján) októberre 31,3 pont lett, vagyis tíz hónapon belül először esett vissza, az euró drágulása miatt. A mutató így most októberben ismét a 34,7 pontos történelmi középértéke alá került. Ilyen utoljára tavaly júniusban volt.

A ZEW-nél a mutató visszaeséséből a növekedés “enyhe lassulására” következtetnek a következő hat hónapra nézve. A növekvő borúlátást az olaj további drágulásával, a világgazdasági növekedés lassulásával, a német áruk iránt külföldön is valamelyest csökkenő kereslettel magyarázták, miközben a hazai fogyasztás továbbra sem ad ösztönzést.

Németország gazdasági növekedése valószínűleg lelassult – állítja egyébként az ország központi bankja, a Bundesbank. Elemzői úgy látják, hogy a második negyedévi 0,5 százalékos növekedési ütemet a harmadik negyedévben nem érhették el, mert miközben a belső fogyasztás továbbra is lagymatag volt, már az export is csökkent.

A német GDP a második negyedévben 0,5 százalékkal nőtt az első negyedhez képest, és 1,5 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi második negyedben, a munkanapok számával kiigazítva. Kiigazítás nélkül a növekedés 2,0 százalékos volt a tavalyi második negyedhez képest. A német gazdaság 0,4 százalékkal gyarapodott az első negyedéven belül, és 1,5 százalékkal növekedett a tavalyi első negyedhez képest. A növekedés szinte kizárólag az exportnak volt tulajdonítható. A fogyasztás és a belföldi gazdaság gyenge volt az első félévben is.

Tavaly egész évben 0,1 százalékkal csökkent a német GDP, és ezzel a német gazdaság tíz éven belül tavaly teljesített a legrosszabbul. Az 1993-as recesszió óta 2003 volt legrosszabb év; 1993-ban 1,1 százalékkal esett vissza a német GDP. Németország gazdasága 0,2 százalékkal nőtt 2002-ben. A legnagyobb euróövezeti gazdaság 2001-ben 0,6 százalékkal, 2000-ben 2,9 százalékkal bővült.

A vezető német gazdaságkutató intézetek múlt heti előrejelzése szerint jövőre a német gazdaság 1,5 százalékos növekedést érhet el, az idénre várt 1,8 százalék után. Áprilisban erre az évre és jövőre egyaránt 1,5 százalékot jósoltak. Egyedül a DIW optimistább: a berlini székhelyű intézet 2 százalékos növekedést is lehetségesnek tart idén.

A német kormány várhatóan hétfőn teszi közzé a tulajdon hivatalos várakozását. Lapértesülések szerint a kormány most 1,7-1,8 százalékos növekedésre számít jövőre, szorosabbra fogva a korábban jósolt 1,5-2,0 százalékos sávot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik