Belföld

Lassabban bővül a kiskereskedelmi forgalom

A legfrissebb statisztikai adatok a kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemének lassulását mutatják. Augusztusban csupán 4,7 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom, míg az első nyolc havi adat még 6,8 százalékos növekedésről tanúskodik.

Lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme: az eladások augusztusban 4,7, az első nyolc hónapban 6,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Az egy hónappal korábbihoz képest 0,5 százalékos csökkenést mutatott a szezonális és naptárhatástól megtisztított volumenindex.

A forgalom júliusban éves összehasonlításban 7,2 százalékkal, egy hónap alatt 1 százalékkal nőtt.

Az év első nyolc hónapjában összesen 3308 milliárd forint értékű árut forgalmazott a bolti és a csomagküldő kiskereskedelem, amiből az augusztusi eladások értéke 465 milliárd forintot tett ki.


Európai adatok


Az eurózóna országaiban augusztusban 0,4 százalékos csökkenést, az eurózónán kívüli régebbi tagországokkal együtt (az EU-15-ben) 1,6 százalékos, a májusban csatlakozott tagországokkal együtt (az EU-25-ben) 1,8 százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedést becsült az Eurostat az előző év azonos időszakához képest.


Átlag alatt nőtt az élemiszerkisker forgalma



Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az átlagosnál lassabban, augusztusban 3,2 százalékkal, az első nyolc hónapban 3,3 százalékkal növekedtek. Ezen belül a vegyes termékkört forgalmazó üzletek (hipermarketek, szupermarketek) eladásai augusztusban 3,1 százalékkal, a kisebb súlyt képviselő szaküzleteké 4,9 százalékkal múlták felül az előző évit.

A szaküzleteken belül tovább folytatódott a hús- és az italüzletek forgalmának dinamikus bővülése, miközben a dohányáru- és a kenyér-, pékáruszaküzletek eladásai csökkentek az előző évhez képest.

Toplistásak a használtcikk- és a csomagküldő keresskedők

A nem élelmiszertermékek kiskereskedelmi forgalmának bővülése továbbra is az átlagost meghaladó volt, augusztusban 6,6 százalékos, az első nyolc hónapban 10,1 százalékos növekedést mértek az előző év azonos időszakához képest.

Leggyorsabban augusztusban az egyébként csekély súlyú használtcikk-kiskereskedelem
(18,5 százalékkal) és a csomagküldő kereskedelem (13,1 százalékkal) eladásai emelkedtek.

Az átlagos szintet meghaladóan növekedett a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelem (9,5 százalékkal), a könyv-,újság-, papíráru- és egyébiparcikk-kiskereskedelem (7,3 százalékkal), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-,
illatszer-kiskereskedelem (5 százalékkal) változatlan áron számított forgalma.

Folytatódott a textil-, ruházati és lábbeli-üzletek forgalmának visszaesése, az augusztusi eladások 5,4 százalékkal csökkentek az előző év azonos hónapjához képest.

Jármű és üzemanyag – külön sorban

Bár az Európai Unióban tevékenységi besorolása szerint a jármű- és üzemanyag-kereskedelem nem tartozik bele a kiskereskedelmi ágazatba (adatai az eddigiekben tárgyalt kiskereskedelmi forgalomban ezért nincsenek figyelembe véve) a KSH adatgyűjtése erre a területre is kiterjed.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem augusztusi forgalmában mérsékelt növekedést mértek, 2,7 százalékkal haladta meg az előző évit. A gépjármű-üzemanyag kiskereskedelem forgalmának volumene 2,9 százalékkal emelkedett.

A kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt augusztusban 4,9 százalékkal, az első nyolc hónapban 7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik