Belföld

16 362 forintot ajánlottak a Brau-részvényekért

A Heineken csoport linzi cége, a Brau Immobilien GmbH új vételi ajánlatot tett a soproni Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. részvényeire. Az új ár 16 362 forint - olvasható a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Miután a Heineken magyar leánya, az Amstel Sörgyár Rt. 85,35 százalékos befolyása – beleértve a szavazat-egyetértési jogot – megszűnt a Brau Union Hungária Rt.-ben, a Brau Union Hungária 93,2 százaléknyi szavazatának közvetlen tulajdonosa a Brau Immobilien adott ajánlatott a Brau Union Hungária 3000 forint névértékű törzs- és osztalékelsőbbségi részvényére részvényenként 16 362 forinton.

A Budapesti Értéktőzsdén csütörtökön mindössze három darab Brau-részvény cserélt gazdát 14 236 átlagáron. A nyilvános vételi ajánlatot a tőkepiaci felügyeletnek még jóvá kell hagyni.

A holland Heineken még 2003 nyarán magas áron vásárolta fel az osztrák Brau-Beteiligungs AG-t (BBAG), és úgy gondolták, hogy a kisebb leánycégeket olcsóbb áron kebelezi majd be. Ezért az osztrák Brau 30 százalékkal a piaci ár alatt eladta papírjait az egyik Heineken-leánycégnek, az Amstel Hungária Rt.-nek, majd az igen alacsony áron 12 ezer 806 forintos árszintjén tette meg ajánlatát a kisrészvényeseknek. Ezt az ajánlatot azonban a kicsik megtámadták a PSZÁF-nél amely amellett, hogy kiszabott egy egymillió forintos bírságot, jóváhagyta az adásvételt. Ezt követően a kisbefektetők már a fővárosi bírósághoz fordultak, amely hatályon kívül helyezte az ajánlatot jóváhagyó felügyeleti határozatokat.

A bírósági határozat viszont azt is kimondja, hogy az új ajánlat a társaság valós értékét vegye figyelembe, megemlítve, hogy a tőzsdei ár nem irányadó, mert az a törvénytelennek bizonyult Amstel-ajánlat miatt alakult ki. Emellett azt is kimondja a PSZÁF, hogy a cégértékelésnél a befolyásszerzés előtti időszak a mérvadó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik