Belföld

Szinten maradtak az olajárak

Az előző két napi áresés után a nyersolaj szabadpiaci árának csökkenése megállt. Az ár szerdán átlépte a hordónkénti 55 dolláros szintet, majd 54,92 dolláron zárt a tegnap kifutó novemberi határidős jegyzést.

Az árstabilizálódást az amerikai petrolkémiai termékek készleteinek csökkenése váltotta ki, a tartalékok szerdai bejelentés szerint már az ötödik hete csökkennek: a múlt héten 1,9 millió hordóval 119 millióra estek, ami a múlt év azonos időszakában mért készletszinthez képest 9,5 százalékkal kisebb. A múlt héten az amerikai olajtartalék 1,2 millió hordóval emelkedett, mintegy 1 millió hordóval elmaradva a várt bővüléstől. Mindez aggodalmakat vált ki az északi félteke fűtőanyag ellátásával kapcsolatban a téli szezon közeledtével.

A Kőolajexportáló Országok Szervezetének elnöke szerint a kereslet a kőolaj iránt növekszik, és emiatt Purnomo Jusgiantoro, a szervezet elnöke a tagországokhoz fordult a kéréssel: növeljék a kitermelést. A szervezet a tervek szerint decemberben Kairóban tart értekezletet.

Szerdán Joaquin Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa a magas olajárakra való tekintettel az eurózóna jövő évi gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzésének módosítását jelentette be: a bizottság korábban úgy vélte, hogy a nyersolaj áremelkedése csak időlegesen hat, most viszont Almunia tartós változásról beszélt, és emiatt 2,2 százalékra módosította az eurózóna jövő évi növekedési prognózisát.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, decemberi határidőre közép-európai idő szerint csütörtök reggel hordónként (159 liter) 54,41 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, azonos a szerdai New York-i záróval.

Az ólmozatlan normálbenzin novemberre csütörtök reggel gallononként (3,78 liter) 1,4055 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0023 dollárral drágább a szerdai New York-i zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta szerdán hordónként 1,75 dollárral 50,52 dollárra nőtt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik