Belföld

Az OVB elhalasztotta a döntést a privatizációs népszavazásról

Mintegy másfél órás vita után, szerdán az Országos Választási Bizottság (OVB) elhalasztotta a döntést a Fidelitasnak a privatizáció leállításáról szóló népszavazási kezdeményezése ügyében.

Az OVB október 28-ára tűzte ki a következő ülésnapot, amelyen döntenek arról, hogy hitelesítik-e az országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveit.

A Fidesz október 4-én jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez a privatizáció leállítására. Az aláírásgyűjtő íven az a kérdés szerepel: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés azonnali hatállyal állítsa le a gazdasági társaságokban és a közhasznú társaságokban meglévő állami tulajdon privatizációját?” A testület több tagja a szerdai vita során felvetette: lehetséges, hogy ez nem az Országgyűlés, hanem a kormány hatáskörébe tartozik, tehát nem felel meg a népszavazás törvényi kritériumainak. Ezért azt javasolták, hogy az OVB halassza későbbre a döntést, és hallgasson meg gazdasági szakértőt annak tisztázására, hogyan történnek pontosan a privatizációs döntések.
Az OVB más tagjai, köztük Ficzere Lajos elnök ugyanakkor azzal érveltek, hogy a kérdés az 1995-ös privatizációs törvény módosítására vonatkozik, ami egyértelműen az Országgyűlés hatáskörébe tartozik. A vitában felmerült az a problematika is, hogy a feltett kérdés milyen időtartamra vonatkozik, vagyis hogy mennyi ideig kell leállítani a privatizációt. Szintén felvetődött, hogy nincs-e átfedés a kórházprivatizációról szóló és a jelenlegi kezdeményezés között, ugyanis a népszavazás törvényi szabályai szerint azonos témakörben nem lehet több kezdeményezést kiírni. A vitában ugyancsak felmerült, hogy a kérdés érintheti a 2004-es költségvetés végrehajtását, ugyanakkor az alkotmány tiltja, hogy költségvetést érintő kérdésben népszavazást lehessen tartani. A testület a vitás kérdések tisztázása érdekében halasztotta későbbi időpontra döntését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik