Belföld

300 millió eurót fizet a Ruhrgas a román gázszolgáltatóért

A német Ruhrgas várhatóan 275-300 millió euró közötti összeget fizet majd a Distrigaz Nord román gázszolgáltató vállalat többségi tulajdonának megszerzésért - olvasható a Ziarul Financiar című lap csütörtöki számában.

Csütörtökön Bukarestben írják alá a Ruhrgazzal az üzletet és a német vállalat várhatóan 115-125 millió eurót fizet a Distrigaz Nord 30 százalékáért, a többit tőkeemelésre fordítja.

Hétfőn írták alá a megállapodást a Gaz de France-szal, a Distrigaz Sud 311 millió euró ellenében történő eladásáról. A francia vállalat 128 millió euróért jutott a Distrigaz 30százaléknyi részvényéhez, és további 183 millió euróért emelheti tulajdoni arányát 51 százalékra.

A román kormány augusztusban döntötte le, hogy a német Ruhrgas veheti meg a Distrigaz Nord, és a Gaz de France a Distrigaz Sud gászolgáltató céget. E két cég tette a legnagyobb ajánlatot.

Elemzők korábbi becslése szerint a Distrigaz Sud – amelynek 2,5 millió ügyfele van Dél-Romániában – piaci értéke mintegy 400 millió dollár, az 1,3 millió ügyféllel rendelkező Distrigaz Nordé 250 millió.

A privatizáció során a vevők 30 százalékos részvénypakettet szerezhetnek meg, majd a nyerteseknek új részvények kibocsátásával kell tulajdoni arányukat 51 százalék fölé emelnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik