Belföld

A bankok választhatják meg a különadó alapját

A PM támogatja a Bankszövetség azon javaslatát, miszerint a bankok választhatnának a 24 százalékos nyereségadó és a 6 százalékos kamatmarzs-adó között. Azt is ígéri, hogy az ügyfélterhek nem nőnek - áll a pénzügyi tárca közleményében.

A Pénzügyminisztérium és a Bankszövetség megállapodása alapján több technikai módosításra került sor a banki különadó törvénytervezetében, amely már a parlament előtt van.

A Pénzügyminisztérium szerdán kiadott közleménye szerint kormány támogatni fogja a parlamenti vitában azt a javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a pénzintézetek a banki különadó keretében választhassanak az adóalap kérdésében.

A választási lehetőség az adórendszer más elemeiben is biztosított, ilyen például az átalányadózás, vagy a személyi jövedelmadózásban az önálló tevékenységből jövedelmet szerzőknél a tételes, vagy egy meghatározott kulcs szerinti költségelszámolás lehetősége.

A banki különadó keretében, ha a pénzintézetek a nyereségük után kívánnak adózni, akkor azt 24 százalékos kulccsal kell megtenniük, ha kamatkülönbözet után, akkor az adóalapot 6 százalékos adó terheli.

A bankoknak az év végén, decemberben jelentkező feltöltési kötelezettsége 100 százalék.

A megállapodás a Pénzügyminisztérium szerint biztosítja jövőre és az azt követő évben is az eredetileg tervezett 30 -30 milliárd forintos bevételt a költségvetés számára, s ugyanakkor nem okoz többletterhet a banki ügyfeleknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik