Belföld

Huszárvágás

Napról napra nőtt a remény, ám a hőn áhított bravúr végül elmaradt. Vereséget jelentő döntetlennel zárult Lékó Péter számára a sakkvilágbajnoki döntő, miután az utolsó játszmában kikapott a címvédő Vlagyimir Kramnyiktól.

A hetvenes évek közepén valószínűleg senki sem sejtette, mennyire érzékenyen érinti majd hazánkat az az akkor bevezetett új szabály, mely szerint döntetlen esetén gyakorlatilag vesztesként kénytelen távozni a sakkasztal mellől a trónkövetelő. Most már tudjuk.


Huszárvágás 1

Fotó: MTI

Lékó elkésett

A svájci Brissagóban rendezett klasszikus sakkvilágbajnoki döntőben ugyanis Lékó Péter kénytelen volt feladni a Vlagyimir Kramnyik ellen játszott sakkvilágbajnoki döntő 14., utolsó játszmáját, ami azt is jelenti, hogy a fiatal sakkzseninek nem sikerült letaszítania trónjáról az orosz világbajnokot.

A magyar kihívó közel két percet késett az utolsó partiról, és úgy ülhetett asztalhoz, hogy számára a döntetlen is világbajnoki címet jelent. A középjátékban egy erőltetett támadás után azonban Lékó zavarba került, úgy tűnt, mintha terv nélkül ült volna asztalhoz. A világos bábukat vezető Kramnyik roppant feszült volt a parti alatt végig, többször is felállt, kisétált, és az eddigi partikhoz képest többször is hosszabban gondolkodott a szokottnál.

A végjátékban aztán Lékó több kisebb hibát is elkövetett, Kramnyik pedig kegyetlenül kihasználta ezeket, és agresszív támadásának köszönhetően remek végjátékkal megnyerte a találkozót. A játszma több mint négy óráig tartott, Lékó a 41. lépésben adta fel a küzdelmet.







A sakkzseni
Lékó Péter Szabadkán született, majd kétéves korában költöztek Magyarországra. Hétéves volt, amikor egy tengerparti nyaraláson felfigyeltek különleges képességeire. Ekkorra már fejből tudta a legfontosabb lengyel csapatok összeállítását, vagy bármilyen táblázatot, amit akkor a Népsportban elolvasott – derül ki A sakkzseni című könyvből. Lékót a Magyar Hírlap tavaly az ország legsikeresebb fiataljának választotta. Akkor úgy emlékezett vissza kezdeti karrierjére, hogy már gyerekkorában napi hat-nyolc órát töltött sakkozással, és azóta akármit csinál, a játékot soha nem tudja félretenni. Az általános iskolát magántanulóként végezte el úgy, hogy egy évből ötven hetet sakkal töltött, a középiskolát már nem fejezte be.

Megdőlt a megdönthetetlen

Ambrus Zoltán, a Magyar Sakkszövetség főtitkára a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott: a Lékó által bevetett Caro–Kann-védelemről azt tartják, megdönthetetlen, de Péter a középjátékban talán pontatlanokat lépett. Olyanokat, amelyekkel meglepte a megfigyelőket. Nagy a csalódottság, de nagy eredmény, hogy nem kapott ki. Kramnyik rutinja és nyugalma döntött – mondta Ambrus. Pintér József nemzetközi nagymester szerint volt egy pillanat, amikor tisztet kellett volna cserélni, s akkor talán megvan a döntetlen.

A világbajnoki döntő így 7-7-es döntetlennel ért véget, ez azonban azt jelenti, hogy Kramnyik megvédte címét. Az esemény összdíjazása egymillió svájci frank (160 millió forint) volt, amelyen a döntetlen miatt 50-50 százalékban osztoznak a felek.

Nem adja fel

A mérkőzést követő sajtótájékoztató előtt a két mester már kedélyesen beszélgetett egymással. Semmi rosszkedvűség nincs bennem – szólt a gyors hangulatjelentés a  magyar sakkozótól, majd hozzátette: „Nem volt ma nagy napom, de egy nagyon érdekes partiban maradtam alul végül. Vegyes érzések kavarognak bennem, hiszen a 7-7 összességében jó eredmény, de mondanom sem kell, nem vagyok
Huszárvágás 10

Fotó: MTI

elégedett, nem vagyok boldog.” Lékó megköszönte a magyar szurkolók támogatását és segítői munkáját, majd reményt keltő elszántsággal zárta szavait: „25 éves vagyok, úgy érzem, még lehet belőlem világbajnok”.

Az utána szóló Vlagyimir Kramnyik különösen nehéznek nevezte az utolsó partit és elismerően beszélt kihívójáról: „A Lékó elleni meccs keményebb volt, mint a Kaszparov elleni csata, hiszen ott egyszer sem kaptam ki, ezúttal viszont nagyon meg kellett küzdenem a sikerért – fogalmazott a trónját megvédő orosz sakk-király. – A mai csatát és az egész összecsapást a rutin döntötte el, ez pedig mellettem állt, és sikerült is kihasználnom. Sok sikert kívánok Péternek további pályafutásához.”

A vereséget jelentő 7-7-es világbajnoki döntővel együtt Lékó egyedüli a világ élmezőnyében, akinek a klasszikus időbeosztású partikat tekintve pozitív a mérlege Kramnyikkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik