Belföld

GKI konjunktúra index: változatlan várakozások

Szeptemberben nem változott a GKI-Wallis konjunktúra-index értéke: az üzleti bizalmi index értéke kissé romlott, a fogyasztói viszont javult.

A GKI Gazdaságkutató Rt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint az üzleti szféra optimistább az egy évvel ezelőttinél, az elmúlt hónapokban azonban hullámzóan alakultak a várakozások.

Az ipari bizalmi index szeptemberben kissé csökkent, aminek fő oka az elmúlt időszak termelés megítélésének romlása. A következő negyedév lehetőségeiről alkotott vélemény viszont kissé javult, a rendelésállományról – ezen belül az exportról – alkotott vélemény pedig nem változott. A foglalkoztatási tervek az iparban és az építőiparban is pozitívabbá váltak. Ez utóbbi ágazatban viszont romlott az elmúlt három hónap termelésének és a rendelésállománynak a megítélése. A kereskedelemben érezhetően rosszabb az üzletmenetről és passzívabb megrendelési politikáról számoltak be.

A fogyasztói bizalmi index értéke a tavaly augusztus óta tartó stagnálást-csökkenést követően ez év áprilisától – kisebb ingadozásokkal – javulni kezdett. A mutató értéke most már érezhetően magasabb, mint egy évvel korábban.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket szeptemberben lényegében ugyanolyannak látták, mint augusztusban, de a következő 12 hónapban javulásra számítottak. Szeptemberben az ország gazdasági helyzetét kissé jobbnak látták, mint az előző hónapban, s a következő egy évben jelentős javulást vártak. Inflációs várakozásaik ezzel szemben enyhén emelkedtek az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapra szintén nagyobb áremelkedésre számítottak. A munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik ugyancsak emelkedtek. A lakosság vásárlási kedve az előző havihoz képest mérséklődött, de a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások szerény optimizmust mutattak. Tovább emelkedett a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik