Belföld

Az Alcatel modernizálja a román vasutat

A francia távközlési berendezésgyártó, az Alcatel 60 millió euró értékű megállapodást kötött a román államvasutakkal, a dél-romániai vasúthálózat korszerűsítésére.

A megállapodást a francia kormányfő, Jean-Pierre Raffarin bukaresti látogatása alkalmával írták alá.

Az Alcatel a vonatok elektromos irányítási berendezéseit szállítja. A cég a Constanta-Lugos (Lugoj) szakaszon a következő négy évben összesen 11 vasútállomást szerel fel elektromos berendezésekkel. A francia konszern a szerződésről kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy “Kelet-Európa egyik legnagyobb vasúti beruházásáról” van szó.

Európa egyik legjelentősebb távközlési berendezéseket gyártó cége az idei második negyedévben nyereséges lett. A társaság adózott eredménye 23 millió euró volt a júniussal végződött negyedévben, elemzők 6 millió euró adó utáni veszteségre számítottak. Egy évvel korábban 675 millió euró volt a hiány.

A második negyedévben 3,078 milliárd euróra nőtt az árbevétel azegy évvel korábbi 2,967 milliárdról. Elemzők 3,15 milliárdot vártak.

A társaság arra számít, hogy az idei év harmadik negyedében 10 százalékkal fog nőni az árbevétel az egy évvel korábbihoz képest.

Az Alcatel, amely az elmúlt három évben végrehajtott költségcsökkentő programnak köszönhetően kezd magára találni, úgy látja, hogy évek óta először érzékelhetők a fellendülés jelei az optikai hálózatok piacán.

Az Alcatel 9,99 euró volt a párizsi értéktőzsdén hétfőn kora délután, 2,15 százalékkal alacsonyabb a pénteki 10,21 eurós zárónál. Hétfőn 10,18 eurón nyitott, január eleje óta 2,15 százalékkal olcsóbbodott, 14,82-8,77 euró között mozgott, egy év alatt 10,40 százalékkal lett olcsóbb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik