Belföld

A bankok segítségével javítanának a rosszadós-listán

Méltányosabb lehet a bankközi adóslista nyilvántartása, mivel a Magyar Bankszövetség támogatja az igazságügyi tárca módosító javaslatait – tudta meg a Világgazdaság.

A lap információi szerint a bankszövetség figyelembe veszi az igazságügyi tárca javaslatait, amikor a jelenleginél pontosabb, garanciális lehetőségeket is tartalmazó törvénymódosítás tervezetét előkészíti. Feltehetően ugyanis a bankok érdekképviseleti szervezete készíti majd elő a jelenleginél pontosabb, garanciális elemeket is tartalmazó törvénymódosítás alapjait.


A tervek szerint a hitelintézeti törvény adósnyilvántartást érintő szétszórt rendelkezéseit egy helyen, lehetőleg egy fejezetben szabályozzák majd.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) még szeptemberben hívta fel a figyelmet arra, hogy a hitelintézeti törvény számos része hátrányosan érinti az adós személyiségi és vagyoni jogait.


A tárca méltánytalannak találta, hogy a bankok nem differenciálják adósaikat aszerint, hogy mekkora kölcsönt vettek fel, hogyan és mennyit törlesztettek, illetve, hogy önhibájukon kívül tartoznak-e. Az IM továbbá felrótta azt is, hogy az adósoknak nincs lehetőségük a védekezésre.

A bankok képviselői egyetértenek azzal, hogy nem nélkülözhetik az érintettek értesítését, illetve figyelmeztetését a nyilvántartásba vételről, de az még kérdéses, hogy panasz esetén listára vehetik-e az adósokat, vagy sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik