Belföld

Várják az eva-számokat Brüsszelben

Még mindig a magyar adatokra vár az Európai Bizottság egyszerűsített vállalkozói adót tárgyaló áfa-bizottsága. Draskovics Tibor szerint azokat szeptemberben már elküldték.

Az Európai Bizottság még mindig arra vár, hogy Magyarország bizonyítékokat mutasson be, amelyek igazolják, hogy az adóbevételek szintje az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) alkalmazásával nem tér attól, mint ha nem alkalmaznák ezt az adónemet – mondta egy brüsszeli illetékes csütörtökön. Ezzel szemben Draskovics Tibor pénzügyminiszter kedden azt állította, hogy miután augusztusra összeálltak a tavalyi adóbevételekről szóló végleges számok, szeptemberben elküldték azokat az illetékes bizottságnak.

A brüsszeli végrehajtó testület és a tagállamok képviselőiből álló, úgynevezett áfabizottság azt tervezte, hogy október 14-én foglalkozik újra az eva kérdésével, de a témát le kellett vennie a napirendről, mert a pénzügyi tárcától még nem kapta meg az elégséges bizonyítékokat – tájékoztatta az MTI-t Jonathan Todd, Frits Bolkestein belső piaci ügyekért felelős biztos szóvivője.

Megismételte, ha Magyarország nem tudja igazolni az említett tényt, akkor a bizottság szabálysértési eljárást indíthat ellene. Hozzátette, “mi türelmesek vagyunk, de a türelmünk véges”.

Az áfabizottság a jelenlegi állás szerint várhatóan januárban tud újra foglalkozni az üggyel, és nem kizárt, hogy amennyiben a kívánt igazolások akkorra sem érkeznek meg, megindítja a procedúrát.

Az Európai Bizottság már a magyar EU-csatlakozás előtt jelezte, hogy gyanúja szerint az eva jelenlegi formájában nem áll összhangban az értéknövekedési adóról szóló egyik közösségi irányelvvel, ezért Magyarországnak valószínűleg módosítania kell azt. A problémát az okozza, hogy az eva alkalmazásával feltehetően kisebb adóbevételek folynak be, mint ha ez az adózási forma nem létezne.

Jóllehet az adóztatás az unióban csaknem teljes egészében nemzeti hatáskörbe tartozik, az értéknövekedési adóról (áfa) szóló egyik közösségi irányelv szerint az uniónak gondoskodnia kell arról, hogy az áfát valamennyi tagországban harmonizált szabályok szerint szedjék be. Az eva alkalmazása a bizottság véleménye szerint nem áll összhangban az irányelvvel, de Budapest még bizonyíthatja ennek ellenkezőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik