Belföld

Sztrájkra készülnek az Opel alkalmazottai a leépítések miatt

Szakszervezeti forrásokból származó értesülések szerint Európa szerte sztrájkokra kerül sor az Opel üzemeiben miután a General Motors 12 ezer állást szüntet meg Európában, amely legfájdalmasabban az Opel alkalmazotti létszámát érinti.

A tervezett létszámcsökkentésnek már jövőre végrehajtják a 90 százalékát. A GM 2006-ig évente 500 millió euróval kívánja csökkenteni rezsiköltségeit.

A GM nem jelölte meg a létszámcsökkentés által konkrétan érintett telephelyeket. Németországban Rüsselsheim, Bochum, és Eisenach ad munkát körülbelül 33 ezer Opel alkalmazottnak.

Az Opel üzemi tanácsaitól származó információk szerint a leépítések a Rüsselsheim-i és a Bochum-i üzemeket érintik a legnagyobb mértékben. Jövőre Rüsselsheimben 3500 fővel, Bochumban pedig 500 fővel csökken az alkalmazottak létszáma. Bochumban összesen 3500 állás forog veszélyben.

Az üzemi tanács továbbra is Bochum bezárásától tart az ott gyártott Astra Caravan és Zafira modellek kifutása után. A konszern vezetése azonban “menekülési” utat ajánlott fel az üzemnek: amennyiben 30 százalékkal csökkenteni tudják rezsi költségeiket szóba jöhetnek az új modellvariáns gyártó telephelyeként is.

A jövő héten az értesülések szerint Európa szerte sztrájkokra kerül sor az Opel üzemeiben. Erre már raktárkészlet felhalmozással készülnek is az Opel belgiumi és nagy-britanniai üzemei annak érdekében, hogy Bochum-i alkatrész szállítások nélkül is folytatni tudják a gyártást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik