Belföld

S&P: Kína felelős az olajkereslet-növekedés feléért

Kína a "felelős" a világpiaci olajkereslet növekedésének valószínűleg több mint feléért, ha beszámításra kerül a nagy olajfelhasználó fejlődő országokból származó importjának áttételes hatása is - áll a Morgan Stanley jelentésében.

A befektetési bank szerint Kína nyersolaj kereslete idén napi 1 millió hordóval 7 millió hordóra nő: ez a világkereslet növekedésének – amit a 2003-as napi 78,1 millió hordóval szemben napi 81,2 millió hordóra várnak – körülbelül egyharmadát jelenti. Ám a Morgan Stanley szakértője, Andy Xie arra is felhívja a figyelmet, hogy a kínai gazdasági felfutás aránylag több importot szív fel az “olaj-intenzív” gazdaságokból, mint a fejlett országokból. – Ennek figyelembe vételével Kína teljes hozzájárulása a globális olajkereslet növekedéséhez valószínűleg nagyobb, annak felét is meghaladhatja – állítja Xie.

A Morgan Stanley nemrégiben csökkentette – főként a drágább olaj hatásai miatt – a világgazdaság 2005-ös növekedésére vonatkozó előrejelzését 3,9 százalékról 3,6 százalékra; az idei évtől még 4,8 százalékos növekedést várnak.

Xie a kínai gazdaság jövő évi növekedési ütemét – az idei 9,5 százalék után – az eddig becsült 7,5 százalék helyett 7,0 százalékra becsüli.

Xie szerint Kínában beruházási buborékot okozott az amerikai fogyasztás kínai exportot magával húzó megerősödése és a jüan újraértékelésével összefüggő, az országba hatalmas tőkét vonzó spekuláció. Ezen tényezők fennmaradása az olcsó pénz időszakának elhúzódását jelentheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik