Belföld

A Malév-vezér ellen demonstráltak a szakszervezetek

Malév Rt. elnök-vezérigazgatója magatartása ellen tiltakozott mintegy harminc dolgozó az ÁPV Rt. előtt szerdán délután.

Négy szakszervezet nevében levelet adtak át képviselőik az ÁPV Rt. vezetésének címezve, amelyben a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete, a Repülőtéri Minibusz Gépkocsivezetők Szakszervezete, a Gazdasági Szakemberek Szakszervezete és a Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete felhívja a figyelmet a Malév Rt. elnök-vezérigazgatója az emberi jogokat sértő magatartására. A levél szerint mindennapos megalázó megjegyzéseivel konfliktusokat provokál és félelmet gerjeszt az elnök-vezérigazgató a munkavállalók körében.

A szakszervezetek a privatizációval kapcsolatban megjegyzik: nem etikus, hogy egy állami vállalatnál eltöltött másfél évnél is rövidebb munkaviszony után az elnök-vezérigazgató ugyanezen vállalat megvételére törekszik. A privatizációs törvény biztosítja a tulajdonszerzés lehetőségét a munkavállalók számára is. Miért nem támogatta az elnök-vezérigazgató, hogy a Malév dolgozói kihasználják ezt a lehetőséget? – kérdezik a levélben.

Felvetik továbbá, hogy a szakszervezetek, a munkavállalók kíváncsiak arra is, mi lesz a Budapest Airporttal. Valamint arra, hogy van-e a tulajdonosnak elfogadott stratégiája a légi közlekedésre, s ezt mikor ismerhetik meg.

A demonstrációra felvonulók egyik táblája arra figyelmeztetett, hogy több figyelmet kellene fordítani Sándor László elnök-vezérigazgató megalázó magatartására. A másik tábla a fenyegetések helyett párbeszédet követelt. Képzett repülési szakembert kellene állítani a Malév élére egy újabb tábla szerint. Egy másik demonstráló táblája azt hangsúlyozza, hogy nem tűrik tovább a pszichoterrort, megfélemlítést.

Négy szakszervezet nem csatlakozott a demonstrációhoz

Nem csatlakozott a demonstrációhoz a Malév négy másik reprezentatív szakszervezete. Közülük három szakszervezet inkább egyeztetést kezdeményezett az elnök-vezérigazgatóval, mert szerintük a problémákat elsősorban nem az utcán, s nem az ÁPV Rt. bevonásával kell megoldani.

A három érdekképviselet közül az egyik a műszakiakat képviselő Repülőgép Műszakiak Független Szakszervezetének Malév szervezete.

Gengeliczky János ügyvivő az MTI érdeklődésére elmondta: a tárgyaláson az elnök-vezérigazgató elismerte: ha olyan magatartással találkozik, amely a társaság érdekeivel ellentétes, valóban nem mindig a legkulturáltabban fejezi ki magát. Ugyanakkor késznek mutatkozott arra, hogy ezen változtasson, vállalta: a jövőben jobban ügyel a stílusra. A szakszervezetükhöz tartozó dolgozói körben nem találkoztak ilyen hangnemmel, csak hallottak róla, jegyezte meg a szakszervezet ügyvivője.

Kiss Kálmán, aki a pilótákat képviselő Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének elnöke, ugyancsak részt vett ezen az egyeztetésen. Az MTI-nek elmondta: a pilóták sajátja, hogy szeretik a konkrétumokat, az olyan lépéseket, amelyek eredményt hoznak. Az utcai demonstrációt nem tartották ilyennek, sokkal inkább azt, hogy leüljenek tárgyalni az elnök-vezérigazgatóval. Valójában egy más vezérigazgatói stílussal is elérhetők ugyanazok az eredmények, ebben egyetértés alakult ki a tárgyaláson – mutatott rá az érdekképviselet elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik