Belföld

Elkezdődhet a Városligeti Műjégpálya rekonstrukciója

A Fővárosi Közgyűlés 2004. szeptemberi ülésén döntött arról, hogy 2004 végén elkezdődhet az adottságait tekintve európai szinten is kuriózumnak számító Városligeti Műjégpálya régóta esedékes rekonstrukciója - mondta Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes. A határozat értelmében a Városliget egyik gyöngyszemének tartott intézmény megújulása három szakaszban valósul meg.

Első lépésben az úgynevezett technológiai épület kialakítása kerül sor. Ez a létesítmény teremti meg a kapcsolatot a Korcsolyacsarnok épülete és a jégpálya között. Itt kap elhelyezést ugyanis a – jelenleg a műemléki védettséget élvező épületben, illetve annak közvetlen szomszédságában, a szabadban elhelyezett – hűtéstechnológia, valamint a Hősök tere díszkivilágításáért felelő transzformátor. A technológiai épület környezetbarát módon, a tó szintjén, a gátba beépítve, zöldtetős megoldással fogadja majd magába a városképet romboló hűtőberendezéseket és a technológiai rendszert. A beruházás ezen szakaszára a források rendelkezésre állnak, a munkálatok befejezése 2006 harmadik negyedévében várható.
A határozat szerint a beruházás másik két ütemével kapcsolatban a források feltérképezése, a megvalósíthatóság feltételeinek vizsgálata kezdődhet el. Bakonyi hozzátette: a rekonstrukció következő lépése a jégpálya teljes felújítása. Ennek során felbontásra kerül az a kb. 50-60 cm-nyi betonréteg, amely mára a Városligeti tó vízszintjének 80 cm-es csökkenéséhez vezetett. Helyére korszerű, a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő hűtőközeggel feltöltött vezetékrendszer kerül, amely mind az üzembiztonság, mind pedig a téli-nyári átállások szempontjából előnyösebb felhasználást tesz lehetővé.
Végül, a beruházás talán leglátványosabb részeként fog megújulni a Korcsolyacsarnok- mondta el a főpolgármester helyettes. Az 1892-ben épült csarnok régóta a korcsolya-tömegsport szolgálatában áll, azonban mára erősen leromlott állapotba került. A rekonstrukció során – figyelemmel a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal építési engedélyébe foglalt műemléki szempontokra – az épület teljes egészében megújul. A technológiai épületbe átkerülő épületgépészet és hűtőberendezések nyomán felszabaduló hely, illetve a II. világháború során lebombázott épületszárny felépítésével az épület funkcióbővülésére is lehetőség nyílik. A tervek szerint a rekonstrukció után a Korcsolyacsarnok alkalmassá válik konferenciák, kiállítások megrendezésére, valamint helyet kaphatna egy idegenforgalmi információs pont és egy színvonalas étterem is. A Városligeti Műjégpálya természetesen a felújítást követően is a korcsolya tömeg- és versenysport, a szabadidős tevékenységek egyik bázisa lehet – mondta Bakonyi Tibor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik