Belföld

Bokros Lajos: hiányzik a reformelkötelezettség

A belső és külső eladósodás együttes veszélyére hívta fel a figyelmet a Magyarország gazdasági és politikai illeszkedése című csütörtöki konferencián Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem (CEU) egyetemi tanára, a Világbank volt igazgatója.

A volt pénzügyminiszter szerint a lakossági megtakarítások ösztönzése az egyik legfontosabb feladat, elvetendő a kamatadó, osztalékadó és a tőzsdei árfolyamadó bevezetése.

Bokros Lajos véleménye szerint lehetséges a lakásberuházások kamat és személyi jövedelemadó (szja) kedvezményének eltörlése, s távlatilag az önkormányzati reform keretében az ingatlanadó bevezetésére tett javaslatot. Az államháztartás hiányát akkor lehet kordában tartani, ha minden szja-kedvezményt visszavonnak, név szerint a Sulinet-kedvezményt említette Bokros.

A pénzügyi szakember szerint az egészségügyi reform során megfontolandó a kötelező magánbiztosítás bevezetése. A szociális juttatásokat a rászorultsági elv alapján kell alkalmazni, s megfontolandó, hogy az egyházak és civil szervezetek finanszírozása közeledjen az önfinanszírozáshoz.

Bokros Lajos véleménye szerint a magyar gazdaság az Európai Unióhoz képest ugyan gyorsan fejlődik, de a többi, most csatlakozó európai uniós gazdasághoz képest lassan. “Ennek oka a reformelkötelezettség hiánya. Azok az országok, amelyek elkötelezettek a reformokban, gyorsabban képesek fejlődni” – tette hozzá a CEU egyetemi tanára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik