Belföld

A bankok javaslatot tettek a bankadóra

Nem teljesen új, a korábbi javaslatokat ötvöző előterjesztéssel állt elő a bankadó kapcsán a Bankszövetség. A bankok választhatnának az adónemek között.

A Magyar Bankszövetség új javaslatot készített a kormányzatnak a banki különadóra, amely az elkövetkező 2 évben 61 milliárd forint bevételt biztosít a költségvetésnek, de a bankok választhatnák meg, hogy a kamatkülönbözet vagy a nyereségük alapján fizetik meg azt – derül ki a szövetség közleményéből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.

A közlemény emlékeztet arra, hogy 2004. szeptember 23-án a miniszterelnök és a pénzügyminiszter a vezető bankárokkal folytatott megbeszélésen lehetőséget adtak a bankok számára, hogy a kamatkülönbözeti adó helyett más technikai megoldást dolgozzanak ki, amelyet a kormányzat akkor támogat, ha az beilleszthető a hazai adózási gyakorlatba, élvezi a banki közösség egészének támogatását, és 2005-2006-ra összesen mintegy hatvan milliárd forint költségvetési többletbevételt eredményez.

A pénzintézetek szakértői több technikai megoldási lehetőséget megvizsgáltak, mérlegelték azok előnyeit és hátrányait. A szakmai egyeztető munkában részt vettek a takarékszövetkezetek és a pénzügyi vállalkozások szakértői is. A pénzintézeteknek a kormányhoz eljuttatott javaslata megfelel az előzőekben említett követelményeknek: sikerült olyan megoldást találni, amely 2005-ben és 2006-ban összesen legkevesebb 61 milliárd forint költségvetési bevételt eredményez, technikailag harmonizál a hazai adózási gyakorlattal, s a pénzintézetek egyöntetűen elfogadják a javasolt technikai megoldást.

A bankszövetség közleménye szerint a megoldás ötvözi a kormány korábbi elképzeléseit: a banki különadó fizetésére kötelezett intézmények választhatnak az adó vetítési alapja tekintetében, azaz vagy 8 százalékos társasági többletadót fizetnek, vagy a kamatkülönbözet 6 százalékát.

Az adóalap megválasztása nem idegen a hazai gyakorlattól, de gazdaságpolitikailag előremutató. A banki különadó az adózók számára választhatóan, vagy a teljes eredményhez kötődik, vagy csak a kamatkülönbözethez. A banki különadó javasolt technikai megoldása figyelembe veszi azt, hogy a banküzem fejlődése abba az irányba hat, hogy különösen az univerzális bankok tevékenységében háttérbe szorulnak az egyszerű (hitelnyújtással és betétgyűjtéssel kapcsolatos klasszikus) banki tevékenységek, s az olyan korszerű bankári szolgáltatások töltenek be egyre nagyobb részarányt, mint amilyen például a tanácsadás, az elektronikus bankolás, és egyéb jutalékos tevékenységek.

A banki közösség által javasolt technikai megoldás ösztönzi a korszerű irányba történő banki fejlődést, s ugyanakkor kevésbé terheli meg a kisebb, egy-egy üzletágra összpontosító pénzintézeti tevékenységet – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik