Belföld

Növekszik az osztrák költségvetési hiány

Ausztriában jövőre lesz a legnagyobb a költségvetési hiány azóta, hogy 2000-ben hivatalba lépett a néppárti-szabadságpárti koalíciós kormány.

Az állítás azt követően látott napvilágot az osztrák sajtóban, hogy a Wolfgang Schüssel kancellár vezette kabinet a nap folyamán jóváhagyta az ország 2005-ös és 2006-os költségvetését.

A néppárti kancellár a kormány ülése után nem közölte a hiány mértékét, arra hivatkozva, hogy azt majd a pénzügyminiszter szerdán terjeszti a parlament elé. Schüssel viszont nyilvánosan is köszönetet mondott Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszternek a költségvetés összeállításával elvégzett “hatalmas munkáért”. A kancellár szerint Ausztria még a jövőre növekvő költségvetési hiánnyal is “nagyon jó” eredményt mutathat fel nemzetközi összehasonlításban, mert például az euróövezethez tartozó országokban átlagosan a GDP 2,7 százalékával egyenlő a deficit, és az osztrák hiány ennél jóval alacsonyabb.

A Schüssel vezette koalíciós kormány első hivatali évében volt eddig a legnagyobb a költségvetési hiány, amikor az a GDP 1,5 százalékával volt egyenlő. Az osztrák sajtó szerint tavaly a hiányt a GDP 1,3 százalékára tervezték, ám a végeredmény ennél kisebb, csak 1,1 százalékos deficit lett. Erre az évre 0,7 százalékos hiánnyal számoltak, azonban az év végére ez valószínűleg 1,4 százalékos lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik