Belföld

Két családtámogatási terv közül választ az MSZP

Két versengő változata van a családtámogatási rendszer átalakításának: az egyik negatív adót vezetne be a munkavállalást ösztönzendő, a másik családi pótlékká alakítaná a gyerekkedvezményt - írja a Népszabadság.

A jövő év közepétől megváltozik a családtámogatási rendszer, amely során az MSZP képviselőcsoportjának két megoldás közül kell választania. Egyik változattal sem jut több pénz a családoknak, mert a családtámogatásokra jutó 300, más támogatásokkal együtt 500 milliárdos keretet már nem lehet növelni.

A Népszabadság információja szerint a Pénzügyminisztérium által támogatott elképzelés alapján az adóból leírható gyerekkedvezményt alakítanák át családi pótlékká, a másik szerint pedig életbe lépne a negatív adózás, azaz a munkavállalók akkor is megkapnák a gyerekkedvezményt, ha alacsony bérük miatt nem lennének rá jogosultak.

Az átalakítás iránya azonban mindkét változatnál azonos. Meg kell változtatni a jelenlegi helyzetet, amikor a családtámogatási rendszer a gazdagabbakat segíti, amikor azoknak ad több támogatást, adókedvezményt, akik többet keresnek.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a pénzügyminiszter terve mellé inkább a fővárosi szocialisták állnak, de a szabad demokraták és a szociális tárca vezetője is e megoldás felé hajlana. A vidéki szervezetek – állítólag Katona Béla támogatásával – inkább a negatív adó mellett lennének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik