Belföld

A Jukosznak még 1,3 milliárd dollárt kell fizetnie

A moszkvai döntőbíróság hétfőn szinte teljes egészében helyt adott az orosz adóhatóság keresetének, amelyben 1,4 milliárd dollárnyi büntetés behajtását kérte az ostromlott Jukosz olajcégtől, túl a 2001-ről rajta számonkért 2,7 milliárd dolláros adóhátralékon.

A Jukosz, amelynek bankszámláit zárolták és vagyonát befagyasztották, már amúgy is küszködik a 2000-ről megítélt 3,4 milliárd dolláros adóhátralék és büntetés törlesztésével. A 2001-es adószámla pedig, amelyből 2,7 milliárd dollárnyi hátralékot az adóhatóság már eddig is behajthatónak tekintett, a döntőbírósági verdikttel több mint négymilliárdra duzzad (annak ellenére, hogy a bíróság 1,34 milliárdra lefaragta a kiróni kért 1,4 milliárdos büntetést). Így ha a Jukosz, Viktor Gerascsenko igazgatótanácsi elnök ígéretéhez híven már e hónap közepére törleszti is a 2000-es tartozást, tovább nyomasztja a 2001-es négymilliárd. Mindenesetre a cég, amely már keresetet adott be a 2001-es számonkérés ellen, megfellebbezi a hétfői ítéletet is.

Elemzők biztosra vették, hogy a Jukosz teljes adószámlája – a várható 2002-es és 2003-as számonkérésekkel együtt – jóval meghaladja majd a tízmilliárd dollárt. Ráadásul az adóhatóság csak 2002-ről közel egymilliárdot követel a Jukosz fő termelő leányvállalatától, a Juganszktól is.

A végrehajtók a Juganszk dobra verésével fenyegetik a Jukoszt az adótartozás behajtására. Gerascsenko azzal vádolta a hatóságokat, hogy a Juganszk árának leszorítására törekednek, kilátásba helyezve kitermelési engedélyeinek megvonását is (három hónapos határidővel).

Az elemzők zöme arra számít, hogy a Juganszk végül egy olyan állami ellenőrzés alatti energiamamut kebelében köt ki, amely a Rosznyeft olajcégnek a Gazprom gázmonopóliumba való beolvasztása nyomán jön létre.

A Jukoszszal kapcsolatos hír, hogy a társaság visszadja Szibnyeft-részvényei 57,5%-át a korábbi tulajdonosoknak. Az új Moszkvai Választott Bíróság a Jukosz Olajtársaság a Szibnyeft akvizíciójához használt részvények érvénytelenítésével kapcsolatos 2004 március 1-i, jelenleg hatályba lépő szabályozása alapján a Jukosz, a bírósági döntésnek megfelelően, utasította részvénykönyv-vezetőjét, hogy a Sibneftben birtokolt 57,5% arányú részvényeit jutassa vissza a korábbi tulajdonosoknak. A Jukosz továbbra is törekszik minden eszközt igénybe venni arra, hogy fellebbezést nyújtson be a moszkvai döntőbíróság döntése ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik