Belföld

Draskovics az adóváltozásokról

A jövő évi adójogszabályok parlamenti vitájának nyitónapján tartott előadást Draskovics Tibor a Parlamentben. A pénzügyminiszter a társadalmi igazságosság és az adók csökkentésének elsődlegességét hangsúlyozta - konkrétumok nélkül.

Az adórendszer módosításával a kormány egyértelmű és világos célja, hogy nagyobb igazságosság mellett csökkenjenek az adók, a közterhek és jusson “levegő” a gazdaságnak a beruházásokra, fejlesztésekre – hangsúlyozta a pénzügyminiszter kedden a parlamentben. Draskovics Tibor a jövő évi adóváltozásokat ismertető expozéjában elmondta: a kormány célja, hogy az “adórendszer nagyobb teljesítményre, több munkahely létrehozására ösztönözzön, segítse, ha úgy tetszik kényszerítse ki a beruházások gyors növekedését”. Hozzátette: az adórendszer minden eleme úgy változik, hogy többen és többet kereshessenek Magyarországon.

Adózás szempontjából a jövő év nyertesei közé sorolta a pénzügyminiszter a magyar gazdaságot és az átlagos, vagy átlag alatti jövedelemmel rendelkező családokat.

“Idézőjelben vesztese az állami működés, illetve a közigazgatás jelentős része, ahol a nagyobb takarékosság teremti meg a fedezetét annak, hogy a Gyurcsány-kormány valóban az adócsökkentés kormánya legyen” – mondta.

Draskovics Tibor az inflációról

A KSH legutóbbi adatai is bizonyítják, megkezdődött az inflációs indexek gyors csökkenése, így teljesíthető lesz jövő év végére a jegybankkal közösen megfogalmazott 4 százalék körüli inflációs cél – mondta az MTI-nek Draskovics Tibor.

A következő év elején újabb inflációcsökkentő lépések következnek, a most benyújtott költségvetésben az államháztartás jelentős újraelosztás és hiánycsökkentést hajt végre, az infláció mérséklődik, e két tendencia érdemben növeli a jegybank monetáris politikai mozgásterét – emelte ki a pénzügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik