Belföld

A Brent-olaj is átlépte az 51 dolláros határt

Kedden Londonban a Brent típusú nyersolaj ára átlépte a hordónkénti 51 dolláros árat, ami történelmi csúcsot jelent. Hasonlóképp kedden az amerikai WTI típusú nyersolaj szabadpiaci ára is túljutott a történelmi rekordnak számító 54 dolláros határon.

Az áremelkedést a nigériai általános sztrájk esetleges hatása, a Mexikói-öbölbeli hurrikán okozta termeléskiesés és a Yukos orosz olajipari vállalatra kirótt újabb adófizetési kötelezettség együttese váltotta ki.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kedden azt jósolta, hogy a magas olajárak kezdik éreztetni hatásukat a világgazdasági növekedés lassulásában, viszont a kínai energiafelhasználás hatékonyságának javulását is magukkal vonják majd.

Az IEA havi jelentésében azt várja, hogy jövőre napi 1,45 millió hordóra esik vissza a világ olaj iránti kereslete, szemben az idei évben várható napi 2,7 millió hordóval. Az idei áremelkedéseket táplálta a gyorsan bővülő kínai fogyasztás, amely az IEA szerint máris csökkenőben van: augusztusban már csak 6 százalékkal nőtt a kínai fogyasztás a júliusi 12 és az év második negyedévének 25 százalékos fogyasztás növekedésével szemben. Az IEA 2005-re a kínai fogyasztás növekedésének ütemét 5,6 százalékra prognosztizálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik