Belföld

Kiegyenlített volt a vita az amerikai elnökjelöltek közt

John Kerry nem teljesítette a hitelességi tesztet – állította George W. Bush az elnökségért folyó harc második nyilvános televíziós vitájában. A korábbinál jobban szereplő Busht ugyanakkor azzal vádolta demokrata kihívója, hogy nem bír szembenézni a valósággal és elismerni hibáit.

Ugyanakkor mindkét résztvevő győztesnek tekinti magát, miközben politikai kommentátorok egyértelműen Kerryt tartják a vita győztesének. Ugyanakkor a közvélemény kutatások szerint még mindig hibahatáron belüli eltérést mutatnak a két jelölt támogatottságában.

A vita során ismét szóba került Irak, de felmerült a gazdaság és az egészségügy kérdése is felmerült – írja a Népszabadság. Bush felvetette, hogy Kerry nem jó vezető, bizonytalan, s folyton váltogatja véleményét, miközben bizonytalan és háborús időkben minden kétkedést elvető főparancsnokra volt szüksége. Kerry reakciójában az elnök gyengeségére és külvilágtól elszakadtságára utalt, majd kijelentette megválasztása esetén nem emeli az évi 200 ezer dollár alatt keresők adóját.

Elemzők szerint a két jelölt különböző stratégiát követ az utolsó három héten. Bush a konzervatív szavazók mozgósítására törekszik, míg Kerry inkább a bizonytalanok meghódítását tűzte ki célul. A szoros versenyben Ohio, Pennsylvania és Florida választókörzeteit meghódító fog nyerni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik