Belföld

Exkluzív uniós búzakvótát kap Oroszország és Ukrajna

Az Európai Unió kész arra, hogy Oroszországnak és Ukrajnának exkluzív búzabeviteli kvótát adjon jövőre a már meglévő kvótán felül - közölte Brüsszelben az Európai Bizottság egyik tisztségviselője.

Tájékoztatása szerint a különböző minőségű búzára vámköteles kvótát fognak megszabni a még 2002-ben megállapított átfogó kvóta alapján.

Miután Ukrajna és Oroszország két egymást követő évben nagy mennyiségű búzát exportált az Európai Unióba, az EU tavaly bevezette az éves vámköteles importkvótát a gyenge és közepes minőségű búzára és árpára.

Az EU ebben a kvótarendszerben évente 2,982 millió tonna gyenge, és közepes minőségű búza bevitelét engedélyezi csökkentett, tonnánként 12 eurós vámmal. Ide tartozik a Kanadának és az Egyesült Államoknak juttatott exkluzív kvóta is.

A harmadik kvóta a világ többi búzaszállítójára vonatkozik, ők évente 2,37 millió tonnát szállíthatnak az EU-ba, az érkezés sorrendjében. Amennyiben Ukrajna és Oroszország megkapja az exkluzív kvótát, akkor a számukra megállapított kvótával csökken ez a mennyiség.

A kvótán kívüli gabonaimportot tonnánként 95 euró vám terheli.

A döntést az ügyben Brüsszel még nem hozott és nem tudni, hogy a tárgyalások megkezdődtek-e erről Moszkvával és Kijevvel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik