Belföld

A PM mindenképp megadóztatná a szabad pénzeket

Nehéz helyzetbe kerülhet jövőre az cégvezető, kamatoztatni akarja vállalkozásának szabad pénzeit, ugyanis az áfatörvény tervezett módosításával többet bukhat rajta, mint amennyi a hozama - olvasható a Népszabadság pénteki számában.

Pénzügyminisztérium (PM) azzal az áfa törvényt módosító javaslattal állt elő, amely szerint a vállalkozások szabad pénzeinek forgatását is a normál gazdálkodás körébe vonja.

Ez azt jelentené, hogy amíg eddig egy cég normál tevékenysége után teljes egészében vissza tudta igényelni az áfát, addig ezután visszaigénylését értékpapír-értékesítéseinek arányában csökkentenie kell.Ha egy cég alaptevékenysége révén százmillió forint után igényelhetne vissza áfát, viszont ötmillió forint szabad pénzeszközét havonta állampapírokba forgatja, akkor éves szinten 60 millió forintos pluszárbevétele keletkezik. Ezután az alap- és a nem alaptevékenységből származó árbevétel arányában lehet visszaigényelni az áfát, vagyis immár nem százmillió, hanem csak 62,5 millió forint után. A példánkban említett cég így 37,5 millió forint áfájától, azaz csaknem 9,4 millió forinttól esik el ötmillió forint hozamáért.

A módosítás pikantériája, hogy az APEH nemrégiben a Legfelsőbb Bíróságon veszítette el azt a pert, amelyet a Dunaholding Rt. egyik leányvállalata indított, miután az APEH megbírságolta. A hivatal azt állította, hogy a társaság üzletszerűen foglalkozott értékpapírok adásvételével, ezért az értékesítés normál gazdasági tevékenységnek minősült, vagyis áfakötelets lett volna, a cég viszont nem fizetett. A társaság ezzel szemben sikerrel védte meg a bíróság előtt azt az álláspontját, hogy a cég szabad pénzeszközeinek kihelyezése nem a normál gazdálkodás része, ezért nem áfaköteles.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik