Belföld

MSZP: Toller László visszalépett

Visszalép az MSZP elnökjelölti megmérettetésétől Toller László. Pécs polgármestere a jövőben nem vállal párttisztséget, így csak Hiller és Szekeres maradt versenyben.

“Gyurcsány Ferenc felkérése nagy megtiszteltetés és kihívás számomra. Pécs polgármestere is vagyok, más tisztséget ezek mellett már nem vállalok, nem is vállalhatok. Úgy gondolom így tisztességes azokkal szemben, akik párton kívül és belül bizalmat szavaztak nekem” – indokolta a politikus döntését sajtótájékoztatón.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy hat tanácsadó testület segíti majd munkáját; akkor közölte azt is, hogy az önkormányzati grémium irányítására Tollert kérte fel. Toller László csütörtökön azt mondta: bizonyos feltételekkel vállalja a kormányfő önkormányzati tanácsadó testületének vezetését, egyben közölte, ha igent mond a miniszterelnök felkérésére, nem indul az MSZP elnöki posztjáért.

A pécsi városvezető jövőben tisztségével kapcsolatban pénteken azt mondta, teljesültek azok a feltételek, amelyekkel a poszt számára vállalható. A felkérés elfogadását a polgármester attól tette függővé, hogy elkezdik-e a források feltárására és összesítésére, az önkormányzatok szabályozására, a kistérségek és régiók kialakítására tervezett programokat sikerül-e ennek érdekében gyorsabb döntéshozatalra késztetni a kormányt és a parlamentet.

“Nem tanácsadogatónak szeretnék ugyanis szegődni, hanem olyan személynek, aki a kormány munkáját érdemben segíti. Olyannak, aki a teljes önkormányzatiság múltját, jelenét, jövőbeni szabályozást úgy tudja kézbe venni, hogy nem vállalja át a kormányzat, az illetékes minisztérium ezirányú feladatait, de hajlandó közvetíteni köztük” – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik