Belföld

A mezőgazdasági árak 2,6 százalékkal emelkedtek

A mezőgazdasági termékek termelői ára augusztusban 2,6 százalékkal emelkedett 2003 azonos hónapjához viszonyítva, a január-augusztusi átlagos áremelkedés 5,9 százalék volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A közlemény szerint a mezőgazdasági termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások ára az idén január-augusztusban 12,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A termelők jövedelmi helyzete az év első nyolc hónapjában 5,7 százalékkal romlott az árviszonyok változása következtében.

A termelői árak 2004 júliusában 7,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a január-júliusi átlagos áremelkedés 7,6 százalékos volt.

Tavaly augusztusban a mezőgazdasági termékek termelői árszínvonala 5,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, január-augusztusban 3,2 százalékkal volt magasabb, mint 2002 azonos időszakában.

A KSH adatai alapján az idén január-augusztusban a gabonafélék árszintje 21 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az augusztusi árszínvonal az előző évit csak 6 százalékkal haladta meg, ezen belül a takarmánybúza ára 28 százalékkal csökkent.

A tej termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb, míg a tyúktojás ára 20 százalékkal volt magasabb a tavaly január-augusztusinál.

Az idén az első nyolc hónapban a mezőgazdasági ráfordítások közül a takarmányok ára emelkedett a legnagyobb, 23,9 százalékos mértékben az egy évvel korábbihoz képest. A mezőgazdasági termeléshez felhasznált energia áremelkedése 13,7 százalékos, a műtrágyáké 4,8 százalék volt – közölte a KSH.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik