Belföld

Magyarország elnapolná az EU-s cukorreformot

Magyarország szükségesnek tartja az unió brüsszeli bizottsága által javasolt uniós cukorpiaci reformot, de bevezetését a javasoltnál később - legkorábban 2006. július 1-jével - tudja csak elképzelni - tájékoztatta pénteken az MTI-t az agrártárca sajtóosztálya.

Többek között ezt tartalmazza az unió cukorpiaci reformjával kapcsolatos magyar álláspont, amelyet a 25 tagország mezőgazdasági képviselőinek október 4-i brüsszeli ülésén ismertetett a reform vitája kapcsán Magyarország nevében a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megbízottja.

A tárca közleménye szerint az FVM megbízottja hangsúlyozta, hogy amennyiben a cukorár-csökkentés drasztikus lesz, akkor a hagyományos cukorrépa-termesztő régiókban, így Magyarországon is, megszűnhet a termelés. Hasonló megfontolásból Magyarország nem támogatja a jelenleg tervezett kvótaösszevonást és a kvóták tagországok közötti átjárhatóságát sem.

Az izoglükóz kvóták növelésénél Magyarország szerint nem a fogyasztást kell alapul venni, hanem a termelés jelenlegi megoszlását.

A tárgyalások a tagországok között folytatódnak, a következő tárgyalási fordulóra várhatóan november 22-én a tervezett agrárminiszteri tanácsülésen kerül sor.

Az Európai Unióban 2003 júniusában kezdődött meg a közös agrárpolitika (CAP) átfogó reformja. A jelenlegi szakaszban napirenden van a vidékfejlesztés, valamint a zöldség-gyümölcs, továbbá a cukorpiaci rendtartás reformja.

A cukorrendtartás átalakítása során az EU fokozatosan leépítené a vámvédelmet és beengedné piacára az olcsóbb, harmadik országokban előállított cukrot.

A reform lényege abban foglalható össze, hogy mintegy 15 százaléknál nagyobb mértékben ne kelljen olcsó cukrot forgalmazni az unió piacán. Jelenleg az Európai Unió cukortermelése mintegy 20 millió tonna, amelyből 15 millió tonnát használnak fel az uniós országok. A fennmaradó hányad pedig támogatott formában a világpiacra kerül.

Az eredeti elképzelések szerint a cukorpiaci rendtartás reformját már a jövő év közepén be szerették volna vezetni, ám ez több szakértő szerint várhatóan csúszik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik