Belföld

Gyorsan fogynak az EU-s pályázati pénzek

A 2004-re megnyitott 63 pályázati ablak közül 36-ot már bezártak, s az EU által erre az évre felajánlott forrás mintegy fele már elkelt - írja a Világgazdaság.

A 2004 januárjában indult magyarországi pályázati folyamat eltelt háromnegyed évét kedvezően értékeli Veress József a Nemzeti Fejlesztési Hivatal főtanácsadója. Várakozásaikat és becsléseiket jócskán felülmúlta az eddig beadott pályázatok száma. 

A gazdasági versenyképesség operatív program (gvop) pályázatokra például ez idáig 15 milliárd forint támogatást ítéltek oda. A 2004-re megnyitott 22 gvop-s pályázati ablak közül kettőt maga az illetékes irányító hatóság kényszerült sebtiben bezárni; a beadott pályázatok rohamosan növekvő számával egyre valószínűbbé vált, hogy nemcsak az éves, de akár a 2006 végéig biztosított hároméves keretet is „felülmúlják” a támogatási igények. Jelenleg itt még 12 ablak van nyitva, s lapunk úgy értesült: várható, hogy a beadási határidőt mindegyiknél meghosszabbítják 2004. december 31-ig.

A legtöbb támogatást, vidékfejlesztési pályázatokora itéltek meg, 45 milliárd forint összegben; ez köszönhető a regionális fejlesztési ügynökségek és a pályázók hatékony együttműködésének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik