Belföld

Enyhe visszaeséssel nyitott a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 32 pontos eséssel, 12 962 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékhez képest ez 0,3 százalékos gyengülés.

Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője elmondta: az előző napon már csak 6 pont választotta el az indexet a 13 ezres határtól, de az emelkedés “egy papíros” volt, a Mol húzta az indexet, a többi blue chip visszafogottabban emelkedett. Az elemző 13 ezer pontnál nyereség realizálásra lát esélyt, úgy véli, a Mol árfolyama is kissé lefelé korrigálhat, és ez lehúzhatja az indexet.

Bónis Miklós, az Inter-Európa Bank elemzője szintén enyhe visszaesésre számít, amit a kedvezőtlen nemzetközi tőkepiaci helyzet is indokol. A Mol piacán viszont elképzelhetőnek tartja a további emelkedést.

Az elemző kifejtette: a Mol együtt emelkedett a régió olajtársaságaival. Sok jel szerint a piac arra számít, hogy az olajár tartósan magasan marad, és ez hosszabb távon is javítja az olajtársaságok eredményét. Emellett a Mol esetében nem zárható ki egy felvásárlás sem, bár erre utaló konkrét jelek nincsenek – tette hozzá.

A BUX csütörtökön új történelmi csúcson, 12 993,61 ponton zárt, az előző napi záró értékéhez képest 194,57 ponttal, 1,52 százalékkal emelkedett. A részvénypiac forgalma 15,55 milliárd forint volt, ebből 10 milliárd forintot a Mol kereskedése adott. A vezető részvények drágultak a szerdai záráshoz képest.

A Matáv 0,61 százalékkal 820 forintra, a Mol 4,51 százalékkal 10.650 forintra, az OTP 0,22 százalékkal 4480 forintra, a Richter 0,65 százalékkal 24 150 forintra drágult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik