Belföld

A Continental kivonul moszkvai közös vállalatából

A Continental autóipari beszállító vállalat ki kíván vonulni oroszországi közös vállalatából, a végleges döntés azonban még nem született meg.

A Continental szóvivője megerősítette a Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülését, amely szerint a Moscow Tyre Plant abroncsgyárral két éve folytatott együttműködés felszámolása euróban “alacsony kétszámjegyű” milliós veszteség leírást vonhat maga után. Mindez azonban nem érinti a Continental idei eredmény előrejelzését, amit augusztusban emelt meg az átlagon felüli első féléves eredmény láttán. A 2003-as évet 855 millió eurós üzemi eredménnyel zárta 11,5 milliárd eurós forgalom után.

A Continental saját állítása szerint merő adminisztrációs okokból vette fontolóra a közös vállalkozás felszámolását. A moszkvai önkormányzat 24 százalékos tulajdonrésze alapján a Conti abban a hitben ringatta magát, hogy az engedélyezési eljárások a szokottnál gyorsabban zajlanak majd le. Ez azonban nem így történt. Emellett még a kormány egyik magasrangú tagja is felemelte szavát a gyártóüzem telephelye ellen.

A közös vállalat termelésének az eredeti tervek szerint már 2003 végére el kellett volna érnie az évi 1,5 millió darabos kapacitást, amit 2006-ig 3,4 millióra bővítettek volna.

Elemzők megfigyelése szerint a Continental más közös vállalataiban szerzett tapasztalatai alapján jár el amikor a kiszállás mellett dönt. Amint felmerül a veszteséges gazdálkodás gyanúja, feltépi az érintett vállalathoz fűződő szálakat, mielőtt még rosszabbra fordulna a helyzet. A Continental ennek ellenére is az orosz abroncspiacot egyik legfontosabb piacának tekinti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik