Belföld

Bűntetővámot kaphatnak a óriás-terepjárók Olaszországban

Az olasz kormány adót tervez kivetni a városi használatú terepjárókra (SUV). Az intézkedés kedvezhet a Fiat eladásainak, de egészen biztosan magára vonja a többi európai autógyártó haragját.

Altero Matteoli a benzinzabáló szörnyetegekre kivetett adóból befolyt összeget a koros autók forgalomból történő kivonásának és környezetbarát új autókra való lecserélésének támogatására kívánja fordítani.

Az olasz utakat hagyományosan kisautók népesítették be, de az elmúlt években óriási népszerűségre tettek szert az olyan hatalmas járművek, mint a Porsche Cayenne vagy a BMW X5 luxus terepjáró. “Az adó nem csak a környezetszennyezésre, de a városi dugók megelőzésére is megoldást kíván nyújtani” – jelentette ki Altero Matteoli a Corriere della Sera napilapnak.

A hatalmas városi terepjárók az utcakép szerves részét alkotják az Egyesült Államokban. Európában azonban magukra vonták a környezetvédők és a polgármesterek haragjét. A környezetvédők a túlzott szennyezést, a városi vezetők pedig a kisebb autókra, gyalogosokra és kerékpárosokra jelentett veszélyt hozzák fel ellenük.

Franciaország korábban már megpróbálkozott egy hasonló büntető adó bevezetésével, az azonban megbukott Németország ellenállásán. A németek szerint az intézkedés előnyhöz juttatta volna az inkább kisautókat gyár francia autógyárakat.

Olaszország a gépjármű környezetszennyező anyag kibocsátása, motorjának hengerűrtartalma, üzembe helyezésének dátuma és a felhasznált üzemanyag típusa alapján kalkulált útdíjat tervez kivetni. Ez a megoldás szintén a Fiatnak kedvezne, amelynek alacsony fogyasztású dízel autói a legnépszerűbbek közé tartoznak Olaszországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik