Belföld

Atomba fektet a Gazprom

Moszkva, 2004. október 8., péntek (MTI/Reuters) - Az orosz Gazprom gázipari vállalat újabb cégben, az atomerőművi berendezéseket gyártó Atomstroieksportban vásárol részesedést - írta pénteki számában a Vedomosti.

A világ legnagyobb gázipari vállalata integrált energiakonszern kíván lenni, ennek jegyében veszi meg az atomreaktorokat gyártó vállalat mellett az állami tulajdonban lévő Rosneft kőolajipari céget, és kétszeresére emeli részesedését az Unified Energy System of Russia(UES) állami villamosenergia vállalatban.

Az Atomstroieksport külföldön épít atomreaktorokat,megrendelésállománya 3 milliárd dollár. Jelenleg Iránban épít atomerőművet, amely az Egyesült Államok szerint alkalmas nukleáris fegyverek gyártására is.

A Vedomosti értesülése szerint a Gazprom leányvállalatán, a Gazprombankon keresztül veszi meg Atomstroieksport részvényeinek 54 százalékát az orosz OMZ gépipari óriástól.

A fennmaradó rész a RosAtom állami atomenergia-ügynökség tulajdonában marad.

A Gazprom átveszi a Rosneft állami kőolajipari vállalatot is, ezzel az állam gyakorolja az ellenőrzést a világ legnagyobb gázipari vállalata fölött. Jelenleg a kormányé a Gazprom 39 százaléka, ezt az arányt a Rosneft-ügylet révén 50 százalékra plusz egy részvényre emelik.

A Gazprom megkétszerezi részesedését az UES-ben is, miután a héten 5,3 százalékos tulajdonrészt vett az állami villamosenergia cégben. Ezen kívül a Mosenergóban, Oroszország legnagyobb regionális áramszolgáltatójában 25 plusz e részvényt vett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik