Belföld

3 milliárdért perli a Jukosz a Szibnyeftet

A Jukosz orosz olajcég a londoni döntőbíróságon pereli vissza azt a 3 milliárd dollárt, amelyet válófélben lévő fúziós partnere, a Szibnyeft húsz százalékos pakettjéért adott - jelentette a Vedomosztyi című üzleti lap pénteken.

A Jukosz még a múlt hónapban adta be az erre vonatkozó keresetet, de a londoni per hónapokig, sőt évekig is eltarthat szakértők szerint, így közvetlenül nem segítheti a csőd ellen küzdő olajóriás pénzszerzését.

A Jukosz a tavaly októberi fúziós ügyletben a Szibnyeft 92 százalékát szerezte meg, míg a Szibnyeft a Jukosz-részvények 26 százalékát kapta. De Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-vezér letartóztatása után a Szibnyeft volt tulajdonosai, élükön Roman Abramovics olajoligarchával leállították a fúziót, majd a igyekeztek visszaállítani ez eredeti helyzetet.

Az Abramovics ellenőrizte Millhouse Capital holding csütörtökön közölte, hogy visszakapta a Szibnyeft 57 százalékos pakettjét, de a Szibnyeft 35 százaléka még a Jukosznál maradt, beleértve a 3 milliárd dollárért vett 20 százalékos csomagot.

A Jukosznak (amelyen az adóhatóság csaknem nyolcmilliárd dollár hátralékot kér számon, számláit és vagyonát zárolták a végrehajtók, akik fő termelő leányvállalatának dobra verésére készülnek) jól jönne a 3 milliárd a szétdarabolás és a csőd feltartóztatásához.

Mindamellett elemzők kétségbe vonták, hogy a Millhouse simán visszaadná a summát (kompenzációval megfejelve), cserében 20 százalékos Szibnyeft-pakettért. Ha Abramovics csak akkor fogja visszaadni az összeget, amikor Hodorkovszkij kijöhet majd a börtönből, akkor az a volt Jukoszvezér egyetlen tőkéje lehet – mondta egy elemző a Vedomosztyinak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik