Belföld

Nem fizetik meg a túlórát Lengyelországban

A lengyel cégek több mint fele a jogosnál kevesebb bért fizet ki a munkavállalóknak - derül ki az állami munkafelügyelet első félévi ellenőrzéseiből. A kifizetetlen összegek főként a túlmunkákból adódnak.

A szerdán közzétett adatok szerint a 649 ellenőrzött cég 56 százalékánál szabálytalanságokat tártak fel. A tavalyi ellenőrzésekben 62 százaléknál találtak hiányosságokat.

Az idén azonban arányaiban növekedett a megkárosított munkavállalók száma, és a bérvisszatartás összege is. Az egyes ágazatok közül az ipari üzemek, az egészségügyi intézmények, az építőipar és a kiskereskedelem dolgozói voltak leginkább érintettek.

Az ellenőrzött üzemekben összesen mintegy 41 millió eurónyi bért nem fizettek ki. 106 esetben a hatóság bírságot is kiszabott.

A törvény eddig csak 1000 zlotys (231 euró) bírsággal sújtotta a nem rendesen fizető munkáltatót, most azonban már két évig terjedő szabadságvesztést is előirányoznának, ha a munkaadó “rosszhiszeműen”, vagy hosszú időn keresztül tesz így. A büntetések sorában olyat is terveznek, hogy a szabálytalanul eljáró céget kizárják a közbeszerzési pályázatokból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik