Belföld

Hamarosan privatizálhatják az Alitaliát

Az olasz gazdasági miniszter csütörtökön a római törvényhozásban arról biztosította a honatyákat, hogy a kormány rövidesen privatizálja a nehéz helyzetben levő Alitalia légitársaságot , a jelenlegi, 62 százalék feletti állami részt 51 százalék alá szorítják.

Közölte, hogy a kormány az Alitalia számára 750 millió eurós létfontosságú tőkeemelést tervez, de csak akkor, ha már részvénysek is bekapcsolódnak ebbe, saját részesedésük arányában.

A túlélésért küzdő Alitalia szerdán megállapodást írt alá a kormánnyal és a szakszervezetekkel arról, hogy milyen segítséget nyújtanak az elbocsátandó mintegy 3700 alkalmazottaknak az Alitalia átalakítási terve keretében. A több heti tárgyalás után létrejött átfogó szociális megállapodásban egyebek között arról rendelkeznek, hogy az elbocsátott dolgozókat két évi munkanélküliségi segély illeti meg.

A SULT, a kisebb szállítóipari dolgozói szakszervezet volt az egyetlen munkavállalói szervezet, amely nem írta alá a dolgozóknak juttatandó pénzügyi segítségről szóló megállapodást, a tagsággal való konzultáció után dönt majd a megállapodáshoz történő esetleges csatlakozásról.

A szakszervezetekkel kötendő megállapodás volt a feltétele annak, hogy az Alitalia hozzájusson a 400 millió eurós (488 millió dollár) hitelhez, amit a kormánytól kap, és amelyet jóváhagyott az Európai Unió.

Az Alitalia a múlt hónapban fogadta el négy évre szóló átalakítási tervét, amely az összeomlás elkerülését célozza, és 3700 alkalmazott elbocsátását is magában foglalja. A munkahelyek leépítésével a konszern 280 millió eurót szándékozik megtakarítani. Az átalakításnak végül is az Alitalia privatizálásához kell vezetni, de az olasz pénzügyminisztérium vállalta a szakszervezetek kérésére, hogy az állam 30 százalékos tulajdoni részt megőriz a társaságból. A szanálási terv több évre szól, e szerint 2005-ben tőkeemelést hajtanak végre, majd a társaság 2008-ra lesz ismét nyereséges.

A nálánál jobban működő légitársaságok, valamint a fapados légitársaságok versenye miatt bajba került Alitalia az elmúlt 16 évben mindössze 4 alkalommal zárta az évet nyereséggel.

Csütörtökön kora délután az Alitalia papírjai 0,87 százalékkal 0,28 euróra csökkentek a milánói tőzsdén, a szerdai 0,29 eurós záróról. Csütörtökön a részvény 0,28 eurón nyitott. Az év elejéhez képest 9,23 százalékot drágult, 0,31-0,19 euró között mozgott. Egy évvel ezelőtti áránál csütörtökön 1,43 százalékkal volt drágább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik