Belföld

Demszky mégsem lehet egyszerre két helyen

Demszky Gábor főpolgármesteri és EP-képviselői tisztsége a közigazgatási hivatal új vezetője szerint is összeférhetetlen.

Forgács Imre hivatalvezető tegnap leszögezte: a főpolgármesteri és az EU-képviselői tisztség “egyidejű betöltése jogszabálysértő – olvasható a csütörtöki Népszabadságban.

Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-frakció helyettes vezetője felszólította Forgácsot, a lehető leghamarabb forduljon bírósághoz, hogy az megállapíthassa Demszky összeférhetetlenségét. Korábban a Fővárosi Közgyűlés kétszer is kimondta: a főpolgármester két tevékenysége együtt is végezhető. A fővárosi SZDSZ – mint azt Bőhm András frakcióvezető kifejtette – azzal érvelt, hogy az EP-képviselők jogállásáról szóló törvény nem sorolja fel a tiltott másodállások között a polgármesteri tisztséget. A Fidesz ezzel szemben azt mondta: az önkormányzati törvény szerint a polgármester megbízatása alatt más, kereső foglalkozást nem végezhet, márpedig az EP-képviselőség ilyen. Vagyis, az egyik vonatkozó törvény szerint Demszky betöltheti mindkét pozícióját, a másik szerint nem.

E helyzetben meghatározóvá lett Felkai László közigazgatási hivatalvezető véleménye. Ő az első közgyűlési döntést formai okokból törvénytelennek minősítette. A másodikra már nem reagálhatott, mert Gyurcsány Ferenc szeptember 27-én indoklás nélkül menesztette, és 29-étől Forgács Imrét, a MeH főosztályvezetőjét nevezte ki a posztra. Felkainak egy lapunk birtokába került feljegyzése szerint a két funkció egyidejűleg nem látható el. Felkai arra készült, hogy bírósághoz fordul. Ezt azonban már nem tehette meg, mert leváltották, rajta kívül azonban másnak ehhez nincs joga. Pontosabban: az utódjának, Forgács Imrének igen. A fővárosi ellenzék fel is szólította erre. Felkai felmentését – a belügyminiszter előterjesztését és érvelését elfogadva – Gyurcsány Ferenc írta alá. Úgy tudjuk azonban, hogy a miniszterelnök apparátusában feltétel nélkül elismerik Forgács döntéshozatali kompetenciáját, és értetlenséggel fogadják a fejleményeket.

Az ügy további menete az, hogy a közigazgatási hivatalhoz kerül azon szeptember végi ülés jegyzőkönyve, amelyen összeegyeztethetőnek minősítették Demszky két tisztségét. Az új hivatalvezető harminc napon belül megállapíthatja: a városatyák döntése törvénytelen volt, és bírósághoz fordulhat az öszszeférhetetlenség megállapítása végett. A bíróság döntése ellen nincs jogorvoslati lehetőség.

Demszky lapunk kérdésére, adott esetben melyik tisztsége mellett döntene, azt közölte: nem kommentálja a történteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik