Belföld

A német sajtó szerint szükség volt a kormányváltásra

Éppen ideje volt, hogy új ember kerüljön a kormányrúdhoz, s friss szelek kezdjenek el fújni Budapesten - írta szerdai számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung a magyar belpolitikáról és gazdasági életről szóló elemzésében.

A lap szerint Magyarország bizonytalan időknek néz elébe, a fiatal miniszterelnök kormányzati ügyekben tapasztalatlan, a társadalom reménytelenül megosztott, az ellenzék pedig messzemenően nem hajlandó együttműködni.

A konzervatív német lap cikkének szerzője, Carola Kaps úgy látja, hogy Medgyessy Péter keserű csalódást okozott mindazoknak, akik Orbán Viktor miniszterelnöksége idején elkövetett gazdaságpolitikai hibák kijavítását várták tőle. Bő hat év alatt Magyarországon egyetlen egy strukturális reformba nem kezdtek bele.

Gyurcsány Ferenc frissen megválasztott miniszterelnöknek természetesen kevés ideje marad a 2006-os parlamenti választásokig arra, hogy kiigazítsa elődei legsúlyosabb mulasztásait. Még ha, minden várakozás ellenére, lenne is bátorsága messzemenő reformokhoz, a lakosság, s valószínűleg a szocialista párt sem követné, mivel a legtöbb magyar számára a világ e pillanatban rendben van – olvasható a cikkben, amely említést tesz a gazdaság robosztus növekedéséről, a megélénkült külföldi beruházó kedvről, az exportteljesítményről, az erős forintról, a csökkenő munkanélküliségről, s arról, hogy a pénzpiacok a miniszterelnök lemondását és a deficitcél újbóli megszegését is nyugodtan fogadták.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint azonban neves gazdasági szakemberek – Surányi György, Inotai András – óvnak attól, hogy Magyarország becsapja önmagát. Ők a magas költségvetési deficitet, az erősen deficites folyó fizetési mérleget, a magas inflációt és a népgazdasági megtakarítási ráta riasztóan alacsony szintjét említik. Rövid távú gondolkodással nem lehet messzire jutni, egy racionális gazdaságpolitikának azt a célt kell maga elé tűznie, hogy a konvergencia folyamata felgyorsuljon, s a régi EU-országokhoz viszonyított jövedelmi lyuk mihamarabb eltűnjön. Receptjük egyszerű: takarékoskodni, takarékoskodni, takarékoskodni. Nem csak az erősen eladósodott magánháztartások a címzettek, a felhívás fő címzettje az állam, amelynek mohósága nem ismer határt – volt olvasható a német lapban, amely megkockáztatja a jóslatot: Magyarországon a növekedés közép- és hosszú távon a lehetőség alatt marad, s a kívánt felzárkózási folyamat vagy nem jön létre, vagy a görög és portugál példához hasonlóan csak akadozva halad majd előre.

A német szerző szerint a kormányprogramból nem derül ki, hogy az új miniszterelnök osztja-e ezeket a félelmeket, s gazdaságpolitikájában gondoskodik-e majd a megfelelő hangsúlyokról. Carola Kaps a gazdasági programról azt gondolja, hogy az még nem koherens, nem igazán átgondolt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Gyurcsány Ferencet akkor fogják államférfiként ünnepelni, ha sikerül a magyarokból úgymond nagykorú állampolgárokat csinálnia, akik jövőjüket maguk határozhatják meg, s a piacgazdaság bizonytalanságaival az állam mindent átfogó gondoskodása nélkül képesek megbirkózni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik