Belföld

Stressz és agresszió – egymást szülik

Holland és magyar kutatók laboratóriumban végzett vizsgálatából kiderült, hogy a stressz és az agresszió kölcsönösen serkentik egymást. Ez az oka annak, hogy egy feszült nap végén olyan nehéz megnyugodni.

A tudományt régóta foglalkoztatja a stressz és az agresszió kapcsolata. Régi megfigyelés, hogy a feszültség, a stressz erőszakot szül, és ha valaki alaposan „felhergeli” magát, nehezen tud csak lehiggadni.

Menno Kruk, a Leideni Gyógyszerkutatási Központ kutatója vezetésével vizsgálat folyt e két jelenség összefüggéseinek felderítésére. A tanulmányban részt vett két magyar tudós is: Halász József PhD és Haller József PhD, mindketten a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet munkatársai.



Stressz és agresszió – egymást szülik 1

Ingerelt patkányok


A kutatók 53 hím patkányon végeztek összesen öt kísérletet, melyek során először a hypothalamus nevű agyterület agresszióért felelős részét ingerelték elektromosan. Ennek hatására az állatokban nagy mennyiségű stresszhormon (kortikoszteron) szabadult fel. Normál körülmények között e hormon szintje csak akkor fokozódik kifejezettebben a vérben, amikor a patkány egy potenciális ellenféllel vagy egyéb súlyosan fenyegető jelenséggel szembesül.

A második kísérlet során stresszhormonokat juttattak az állatok szervezetébe. Régóta ismeretes, hogy a stresszhormonok egyebek közt elősegítik a test felkészülését a menekülésre vagy támadásra. A második kísérlet eredményei arra utalnak, hogy ugyanezek a hormonok az agyi agresszióközpontot is ingerlik, ami pszichésen is elősegíti a küzdelmet.


Agresszió injekcióban



Stressz és agresszió – egymást szülik 2

A kísérletben a kutatók eltávolították a patkányok mellékveséit, melyek a kortikoszteron termelését végzik, hogy a vizsgálat során csak a kívülről bejuttatott hormon hatása érvényesüljön. Ezután kortikoszteron-injekciót adtak az állatoknak. Perceken belül a hypothalamus megfelelő területének ingerlésével kiváltott agresszív viselkedéssel megegyező viselkedés jelentkezett a patkányoknál.

A kísérletek tehát a stresszhormonok és az agresszióközpont közötti kölcsönös pozitív visszacsatolásra világítottak rá. A stressz agressziót hoz létre, az agresszió pedig fokozza a stressz hormonjainak a szintjét. Ez magyarázatul szolgálhat arra, hogy egy nehéz munkanap után miért viselkednek sokan gorombán a családjukkal, és arra is, milyen mechanizmussal szül az erőszak erőszakot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik