Belföld

Rumsfeld: nincs bizonyíték a Szaddám – al-Kaida kapocsra

Az amerikai védelmi miniszter is elismerte: nincs bizonyíték arra, hogy Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök kapcsolatban állt volna az al-Kaida terrorszervezettel. Közben újabb amerikai katona lett merénylet áldozata Bagdadban.

Az amerikai védelmi miniszter hétfőn elismerte, hogy nem tud olyan “erős, kemény” bizonyítékról, amely összekapcsolná Szaddám Huszein iraki exelnököt az al-Kaida terrorhálózattal. Donald Rumsfeld azt is elismerte, hogy a háború előtt tévesek voltak az amerikai titkosszolgálatok következtetései a bagdadi rezsim tömegpusztító fegyvereiről. A tévedés okát nem tudta megnevezni. “Egyszerűen nem tudom” – mondta Rumsfeld egy kérdésre válaszolva New Yorkban a Külügyi Kapcsolatok Tanácsának rendezvényén. A miniszter saját korábbi kijelentéseitől visszakozott. Irak és az al-Kaida feltételezett kapcsolatainak a bizonyítékait a Pentagon hírszerzési elemző részlege vélte megtalálni. Rumsfeld a feltételezett kapcsolatokkal 2002. szeptember 26-án állt a nyilvánosság elé, nagyon megbízható értesülésekre hivatkozva.

Egyebek között arról számolt be, hogy Irak és az al-Kaida között magas színtű megbeszélések voltak egy meg nem támadási megállapodásról, valamint arról, hogy a terroristák szükség estén biztos menedéket kaphatnak az országban. Azt is mondta, hogy az al-Kaida vezetői keresték a kapcsolatot Irakban azokkal, akik segíthetnek tömegpusztító fegyverek beszerzésében.

A kérdésre, hogy mi volt a háború első számú oka, Rumsfeld hétfőn úgy válaszolt, hogy George Bush elnök el akarta távolítani Szaddám Huszein “gonosz rezsimjét”, amely tömegpusztító fegyvert használt saját népe, valamint szomszédai ellen.

Rumsfeld közölte, hogy nem számol a polgárháború kitörésének a lehetőségével Irakban. Úgy vélte, hogy alapvetően ugyanazt kell tenni, amit Szamarra városában tettek az elmúlt 48 órában. Az amerikai katonák és az iraki erők ezt a várost választották ki az ellenállás fészkei közül elsőként arra, hogy még a januári választások előtt megtisztítsák a lázadóktól.

Rumsfeld szerint a gerillák káoszt akarnak teremteni Irakban. A szélsőségesek a világnak ezen a részén helyre akarják állítani a kalifátust. Egy maroknyi terrorista akarja meghatározni, hogy az emberek miként éljenek.

A miniszter szerint Irán beavatkozik az iraki ügyekbe, pénzt és fegyvereket küld a szomszéd országba, hogy befolyásolja a januári választások kimenetelét. Rumsfeld azzal is vádolta Iránt, hogy befogadta az Al-Kaida egyes vezető embereit, akik egy időben ki-bejárkálhattak az országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik