Belföld

Osztrák jegybank: lendületben a kelet-európai gazdaságok

Gyorsul a közép- és kelet-európai gazdaságok növekedési üteme az idén, elsősorban az eurózóna gazdasági helyzetének javulásától - véli az osztrák jegybank (ÖNB) keddi elemzésében.

Az ÖNB szerint a lengyel GDP-növekedés várhatóan 5,8 százalékos lesz az idén, Csehország és Magyarország pedig csaknem 4 százalékos gazdasági növekedést érhet el a következő években is. Oroszország gazdasági növekedése egészen 2006-ig bezárólag évi 6 százalék körül alakulhat. A gazdasági megélénkülés az eurózónában felgyorsíthatja a felzárkózási folyamatot az EU új tagállamaiban – szögezi le az ÖNB.

Az EU-belépés a külkereskedelem volumenét és a beruházásokat is növelte. Ez a növekvő beruházás és export – együtt az eurózóna folyamatos gazdasági növekedésével – a fő hajtóereje lehet a (keleti) térségbeli növekedésnek. A magánfogyasztás lengyelországi és oroszországi bővülése is hozzájárul a gazdaság általános emelkedéséhez – állítja a bank. Csehország és Magyarország esetében a magánfogyasztás növekedését viszont lassítják a magasabb árak és adók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik