Belföld

Menesztenék a Brau felügyelőbizottságát

A Concorde Befektetési Alapkezelő Rt., mint a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. részvényese változtatva eredeti napirendi pontjain, a társaság október 27-re összehívott rendkívüli közgyűlésén javasolja a felügyelő bizottsági tagok viszahívását illetve az új tagok megválasztását.

A Concorde továbbá tájékoztatást kér új napirendje szerint, a Heineken csoport tagvállalatai felé kifizetett különböző díjakról és a Heineken csoport tagvállalataival kötött szerződések részleteiről, továbbá azokról az információkról, amelyeket az elmúlt 12 hónapban a Heineken csoport tagvállalatai felé a társaság megadott, ugyanakkor a társaság egyéb részvényesei nem ismerhettek meg. Napirendre tűznék még a Brau Rt. gazdasági és pénzügyi helyzetéről is, és a 2004. első féléves gyorsjelentésben közölt eredmény kialakulásához vezető okokról – adta ki sajtóközleményében a Concorde Rt.

Az alapkezelő indoklása szerint a Brau jelenlegi fb tagjai munkaviszonyukból adódóan vagy megbízási szerződéseik révén függő viszonyban vannak a Heineken csoporttal. Vélhetően emiatt az fb tagok nem a tőlük elvárható gondossággal és eredményességgel végezték feladataikat és jelentős szerepük van a társaság gazdálkodásának drasztikus romlásában.

A Concorde álláspontja szerint a részvényesi struktúrát jobban visszatükröző felügyelő bizottság kialakítása esélyt adhat arra, hogy a társaság nem csupán az egyik részvényes sajátos céljainak érdekében, hanem minden részvényest egyaránt kedvezően érintő eredményjavulás érdekében fog a jövőben gazdálkodni.

Az alapkezelő a közleményében rámutat: a Heineken sör értékesítése Közép-Európában a BBAG csoport felvásárlása révén az első félévben 34,4 százalékkal növekedett, ugyanakkor a magyar leányvállalat nyeresége 85 százalékkal csökkent.

Közli azt is, hogy a Brau Rt. az elmúlt 12 hónapban megtagadta a részvényesek egyenlő elvek szerinti tájékoztatását, és ezen a gyakorlaton a törvényesség érdekében változtatni kíván.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik