Belföld

Magyarországi tejeszkedés miatt sztrájkoltak Németországban

Sztrájkoltak kedden a játékvasutakat, mozdonymodelleket gyártó német Marklin cégnél, mert az összeszerelési munkákat a göppingeni üzem helyett másutt, egyebek között Magyarországon akarják elvégeztetni.

A Göppingenben foglalkoztatott 1100 ember közül 800 nem dolgozott kedden, s az üzemi tanács vezetője azt mondta, hogy a dolgozók döntik el, meddig tart a tiltakozás.

A világhírű Marklin a magas költségek miatt 400 munkahelyet akar megszüntetni Göppingenben, az összeszerelési munkákat a jövőben a türingiai Sonnebergben, Nürnbergben és Magyarországon akarják elvégeztetni. A Marklinnek Győrben van magyarországi lerakata.

A szakszervezet szerint a vállalatvezetés jelezte, hogy a Göppingenben tovább dolgozó 700 munkás is engedményekre kényszerül, de Roland Gaugele, a Marklin szóvivője ezt spekulációnak nevezte. Remélte továbbá, hogy a tiltakozó akciókkal hamarosan felhagynak, “mivel megrendeléseink vannak, gondolnunk kell a karácsonyi üzletre.”

A Marklin-csoport 2002-ben 170,5 millió eurót forgalmazott, a 2003-ra vonatkozó számokat október közepén hozzák nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik